Абрамович на преговорима у Истанбулу, али не као званични члан руске делегације

Руски бизнисмен и милијардер Роман Абрамович присуствује преговорима Кијева и Москве у Истанбулу, али, како је саопштио Кремљ, није званични члан руске делегације.

У палати Долмабахче у Истанбулу одржава се нова рунда преговора Кијева и Москве, у којима учествује и руски бизнисмен и милијардер Роман Абрамович.

Из Кремља је саопштено да је Абрамович присутан на преговорима, али да није званични члан руске делегације, преноси Ројтерс.

"Роман Абрамович је укључен у омогућавање одређених контаката између руске и украјинске стране", рекао је портпарол Кремља и додао да Абрамович присуствује преговорима "са руске стране".

"Да бисте остварили контакте између две стране, потребно је да имате одобрење са обе стране, а у случају Абрамовича одобрење постоји са обе стране", рекао је Песков.

Претходно је портпарол турског председника Ибрахим Калин за Си-Ен-Ен изјавио да је Абрамович у Истанбул дошао као преговарач којег је одредила руска страна.

"Абрамович је дошао у Турску као део преговарачког тима. Не тима, да преформулишем, као неко кога је председник (Русије Владимир) Путин одредио као једног од преговарача", рекао је Калин а пренео Тас.

Ројтерс је претходно јавио да Абрамович, којем је Запад увео санкције због напада Русије на Украјину, присуствује преговорима две делегације у Истанбулу. У међувремену, Спутњик је пренео да је Абрамович пред почетак састанка накратко разговарао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а да је у разговору учествовао и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Волстрит џорнал објавио је јуче да су Абрамович, који је прихватио захтев Украјине да помогне у преговорима о окончању руског напада, и украјински мировни преговарачи имали симптоме тровања раније овог месеца након састанка у Кијеву.

Према писању овог листа, од симптома су забележни црвенило очију, константно и болно сузење очију, као и љуштење коже на лицу и на длановима.

Касније је неименовани амерички званичник рекао да обавештајни подаци сугеришу да су симптоми лошег здравственог стања руског милијардера Романа Абрамовича и украјинских мировних преговарача били последица фактора окружења, а не тровања.

И Кремљ је данас реаговао на наводе о наводном тровању Абрамовича, истичући да то нема везе са стварношћу, те да је то део информационог рата.

"То је део информационе кампање, део информационе саботаже, информационог рата. Ти извештаји сигурно нису тачни. И сви припадници делегација се сада виде на телевизијским екранима у Истанбулу", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару