Читај ми!

Како Црвени крст Србије помаже грађанима Украјине

УНХЦР упозорава да би Украјину могло да напусти више милиона становника, а неки су стигли и у нашу земљу. Пре три дана Црвени крст Србије отворио је наменски рачун за помоћ грађанима Украјине. За мање од три дана прикупљено је милион динара.

Председник Црвеног крста Србије професор Драган Радовановић каже за РТС да је за три дана, од како је отворен наменски рачун за помоћ грађанима Украјине, прикупљено нешто мање од милион динара, а да и даље пристижу средства од грађана, компанија и организација које желе да на овај начин помогну.

"Најважније у овом тренутку је очување људских живота и обезбеђивање грађанима Украјине приступа до хуманитарне помоћи, инфраструктуре - ту мислим на воду, храну, струју, гас, све што је потребно за свакодневни живот, приступ медицинским установама, приступ медицинских и хуманитарних радника до људи којима је то најпотребније", рекао је Радовановић.

Додаје да Међународни комитет Црвеног крста у Украјини има 600 запослених, који тамо имају своју канцеларију од 2014. и који добро знају шта је потребно. Потребе, каже, процењује и украјински Црвени крст.

"На основу свих тих потреба које су процењене на терену, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца је пре два дана објавио апел за прикупљање међународне новчане помоћи од 250 милиона швајцарских франака. Међународни комитет Црвеног крста ће у 2022. потрошити 150 милиона швајцарских франака за помагање становништву и своју операцију у Украјини и околним земљама, а Међународна федерација ће уложити сто милиона швајцарских франака за помагање првих два милиона људи који су избегли из Украјине", каже Радовановић.

Навео је податак Високог комесаријата за избеглице УН да је до сада из Украјине избегло око милион становника.

"Највише их је избегло на територију Пољске, пошто је тамо највећа украјинска дијаспора, затим у Мађарску, Румунију, Чешку, Русију, Белорусију, Молдавију... Значи, у околне земље. Процена је да ће бити од пет до шест милиона избеглих људи, било интерних, било ван граница Украјине, а око 18 милиона људи у Украјини биће угрожено борбеним дејствима", рекао је Радовановић.

Истиче да се од оних који су дошли у нашу земљу Црвеном крсту нико није директно обратио за помоћ.

"Постоје подаци да долазе људи из Украјине, пошто на територији Војводине постоји украјинска дијаспора, а одређени број је прошао кроз Србију на путу за Црну Гору где имају своју имовину. Очекивање је да ће највећи број да се задржи око границе јер ово није економска миграција, они желе да се врате у своје домове", рекао је председник Црвеног крста Србије.

Уколико се појави потреба за организован пријем избеглих, Црвени крст је, истиче, спреман да помогне.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару