Читај ми!

Амбасадорка САД у УН: Признање је изговор Москве за рат; Русија одговара: Нећемо допустити крвопролиће

Већина чланова Савета безбедности УН критиковала је Русију због признања независности Доњецка и Луганска, а амбасадорка САД истакла је да је признање део изговора Москве за рат. Руски амбасадор одговорио да Русија остаје отворена за дипломатију али да, како је навео, не намерава да допусти ново крвопролиће у Донбасу. Украјински амбасадор тражи укидање одлуке о признању.

Осам чланова Савета безбедности УН, укључујући САД, Британију и Француску, подржало је захтев Кијева да се одржи хитан састанак након што је руски председник Владимир Путин потписао декрет о признању независности Доњецке и Луганске народне републике.

Већина чланова СБ је критиковала Русију због њених поступака у понедељак, а САД су поручиле да је признање отцепљених региона као независних "део изговора Москве за рат".

Покретање, како је Русија назвала, мировне операције у источној Украјини, јесте "бесмислица", истакле су САД.

Последице руских акција "биће страшне – широм Украјине, широм Европе и широм света", рекла је амбасадорка САД у УН Линда Томас-Гринфилд на хитном састанку 15-чланог савета, преноси Ројтерс.

"Председник Путин је поцепао споразум из Минска у комадиће. Били смо јасни да не верујемо да ће се на томе зауставити", рекла је Томас-Гринфилдова, мислећи на споразуме из 2014. и 2015. који су имали за циљ да окончају сукоб између украјинске војске и проруских снага на истоку Украјине, наводи Ројтерс.

Томас-Гринфилдова је још нагласила да САД и савезници могу и морају да буду уједињени у позивима Русији да повуче своје снаге, врати се за дипломатски сто и ради на миру.

Русија: Нећемо дозволити крвопролиће у Донбасу 

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја истакао је да одлуке о признавању независности самопроглашених ДНР и ЛНР и наредба да оружане снаге Руске Федерације обезбеде одржавање мира у тим регионима имају за циљ да спасу животе грађана Донбаса.

Небензја је оценио да је Донбас на ивици, како је рекао, "нове украјинске војне авантуре" и истакао да Москва то не може да дозволи, преноси РИА Новости.

Додао је да чињеница да је Русија признала самопроглашене републике на истоку Украјине не мења састав учесница споразума из Минска, ни обавезу Украјине да их испуни. Он је такође оценио да је Украјина већ дуго отворено саботирала под покровитељством Запада.

"Један број представника у Савету безбедности УН спреман је да сахрани споразуме из Минска, али то није тако", рекао је Небензја.

Нагласио је да је Украјина и даље обавезна да испуни Минске споразуме.

"И даље смо отворени за дипломатско решење, али не намеравамо да дозволимо нови масакр у Донбасу", рекао је руски амбасадор и позвао колеге у Савету безбедности да се усредсреде на то како избећи рат у Украјини и како натерати Кијев да престане да гранатира Донбас.

Небензја је оптужио Запад да, како је навео, "бесрамно" упумпава оружје и инструкторе у Украјину и "гура" Кијев у оружане провокације против Донбаса.

Кислица: Тражимо укидање одлуке о признању

Стални представник Украјине у Уједињеним нацијама (УН) Сергеј Кислица изјавио је на ванредној седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији у Украјини да Кијев тражи да буде поништена одлука Русије о признавању самопроглашених република у Донбасу.

Истакао је да Кијев тражи повратак за преговарачки сто и хитно повлачење руских снага из Украјине, преноси Интерфакс.

"Русија мора да напусти своју дугогодишњу стратегију према Украјини засновану на претњи употребе силе против суверенитета Украјине и да искаже своју приврженост основним принципима Повеље УН", рекао је Кислица.

Нагласио је да је Украјина посвећена дипломатском путу за решавање ситуације у Донбасу и да неће одустати од њега.

Затражио је од генералног секретара УН да учини све што је могуће како би ситуација у Донбасу била решена, додавши да су међународно признате границе Украјине биле и да ће остати непромењене, без обзира на било какве изјаве и поступке председника Руске Федерације.

Према речима Кислице, признавање самопроглашених република у Донбасу може се сматрати једностраним повлачењем Руске Федерације из Минских споразума. Такође је оценио да руководство Русије сноси пуну одговорност за последице те одлуке.

"Ми смо на својој територији, не плашимо се никога и никоме ништа нећемо дати", нагласио је Кислица. 

Позив на дипломатско решење 

Амбасадор Кине у УН Џанг Јун поручио је да "све заинтересоване стране морају да буду уздржане и да избегавају било какву акцију која би могла да подстакне тензије".

Истакао је да Пекинг поздравља и охрабрује сваки напор за дипломатско решење.

Амбасадор Кеније у УН Мартин Кимани осудио је, како је рекао, тренд да моћне државе крше међународно право и додао да је "мултилатерализам на самрти".

Ово је трећи састанак Савета безбедности о Украјини у последњих неколико недеља. 

субота, 20. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару