Читај ми!

Немачка и Украјина: Све осим оружја

Украјинци су разочарани због тога што Немачка није спремна да им пошаље оружје. Украјински амбасадор у Берлину је то оштро критиковао. И није једини. Па ипак, односи између две земље и нису тако лоши.

Шта год да је руски председник Владимир Путин планирао с масовним гомилањем војске уз украјинску границу, у једном је већ успео: односи између Kијева и Берлина су погоршани. Украјинци тренутно могу само да посматрају како се око њих води светска политика. То су јасно показале посете француског председника Емануела Макрона Москви и немачког канцелара Олафа Шолца Вашингтону.

Украјинска политичка елита фрустрирана је због спорног гасовода Северни ток 2, али и због тога што Немачка не испоручује Украјини оружје. Сад се развила и расправа о томе колико је Немачка уопште помагала Украјини након проевропске револуције на Мајдану пре седам година.

Рачун је изнео канцелар Шолц у једном ТВ-интервјуу уочи одласка у САД: готово две милијарде евра је уложено откако се Украјина одлучила за демократске изборе и про-европски курс, а против своје владе склоне Kремљу, која је срушена 2014, рекао је Шолц.

Kанцелар је потом, на конференцији за новинаре у Вашингтону, након разговора са америчким председником Џозефом Бајденом, додао и да је из ЕУ, у којој је Немачка највећи нето-платиша, у Украјину отишло додатних 3,8 милијарди евра. Штавише, Шолц каже да се са САД расправљају о томе ко је стварно Украјини послао "већу помоћ" од 2014. – Немачка или САД, које сада шаљу и оружје?

Оружје за "самоодбрану"

Нешто пре тога, украјински амбасадор у Берлину Андриј Мелник у интервјуу за немачки радио Дојчландфунк рекао је да нико не може да му објасни од чега се састојала та помоћ. Он претпоставља да је Немачка његовој земљи од 2014. послала "развојну помоћ" у висини од нешто преко 750 милиона евра. И да је по томе "Украјина на 13. месту, иза Kонга и Туниса".

"Ценимо помоћ коју смо добили од Немачке, нема сумње да смо за то захвални", рекао је амбасадор, "само што све то мора да буде стављено у праве релације."

Украјина у својим захтевима за одбрамбеним оружјем указује на тзв. "Извозна начела за Министарство привреде", што је документ који је саставила претходна немачка влада. Тамо стоји да не би требало извозити "у земље које су умешане у оружане сукобе", осим ако се ради о "случају из члана 51 повеље УН". Тај члан говори о праву сваке државе на самоодбрану.

Више од речи и савета

На то се позива и вероватно најпознатији Украјинац у Немачкој - градоначелник Kијева и бивши професионални боксер Виталиј Kличко. Он каже да може да разуме да Немачка "не испоручује оружје некој агресивној земљи". Али, "сасвим је друга ствар ако неко жели да се брани", рекао је Kличко у интервјуу за немачки недељник "Цајт". А амбасадор Мелник додаје: "Ради се о томе да нам се помогне дефанзивним оружјем, а не само лепим речима и саветима."

Та формулација има дубљи смисао: Немачка заиста Украјини, након "Мајданске револуције", помаже кроз стотине саветничких уговора и програма помоћи, како би та земља остала на "европском курсу". У Kијевским хотелима само се смењују пре свега немачки стручњаци за економију. Преко Међународног монетарног фонда Немачка помаже по питању стабилизације украјинске привреде и тамошње валуте гривне. Без те помоћи, Kијев би вероватно већ одавно морао да спроведе монетарну реформу.

Помоћ цивилном друштву

Према наводима Министарства спољних послова у Берлину, Немачка је од 2014. Украјину билатерално помогла са "укупно више од 1,8 милијарди евра". Уз то долазе још и "пројекти политичких фондација, савеза и невладиних организација". На те милионе је очигледно мислио канцелар Олаф Шолц у оном ТВ-интервјуу.

Финансирају се и "реформски пројекти" цивилним друштвом у земљама источног партнерства и Русије". У пола од преко 200 пројеката учествују људи из Украјине. У то спада и изградња "независног јавно-правне радиотелевизије" у Украјини и јачање размене младих.

Трговински биланс на нивоу од пре пандемије

Немачка се заиста ангажује у Украјини више него иједна друга земља Европске уније. То је разумљиво, с обзиром на то да је Немачка највећа земља међу 27 чланица ЕУ. То се пре свега уочава код немачко-украјинских економских односа. Они се учвршћују, упркос претњама великог суседа, Русије. Интересовање немачких предузећа за пословање у Украјини се не смањује. "Никад раније нисмо имали толико упита као последњих месеци", каже за DW Александер Маркус, председник Немачко-украјинске индустријске и трговинске коморе у Kијеву.

Штавише, трговинска размена између Немачке и Украјине 2021. потпуно се опоравила од пада због пандемије, каже Маркус. То је поново око 7,7 милијарди евра, што је готово исти биланс као и са Румунијом, суседном земљом-чланицом ЕУ, али са упола мање становника него Украјина. Украјина извози у Немачку робу и услуге у вредности од 2,8 милијарди еура, а немачка предузећа су у Украјини остварила послове вредне 4,9 милијарди евра. Економска повезаност Украјине и Немачке је толика да се тешко може поредити са било којом земљом ЕУ. Према наводима коморе, у Украјини послује 2.000 немачких предузећа. И она испоручују све што производи немачка индустрија - само не оружје .

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару