Читај ми!

Турско посредовање у украјинској кризи - који је Ердоганов интерес

Француски председник Емануел Макрон није једини државник који покушава да посредује између Кијева и Москве. У тој улози је и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који се састао са Зеленским, а најављен је и долазак Путина у Анкару. Турски новинар у Кијеву Дениз Берктај објашњава који је Ердоганов интерес и зашто је он прихватљив посредник за обе стране.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прошле недеље је боравио у Украјини, где се састао са председником Володимиром Зеленским, у жељи да посредује између своја два стратешка партнера, Русије и Украјине.

Тада је рекао да је постигао договор са Зеленским о састанку са руским председником, као и да је Москва одговорила позитивно на његов позив да Путин дође у Турску.

Турски новинар у Кијеву Дениз Берктај каже за РТС да пораст тензија у источној Европи, односно између Украјине и Русије утиче на Турску, превасходно због Црног мора.

"Сједињене Државе нуде подршку Украјини, чиме се мешају у ово питање на начин да амерички ратни бродови уђу у Црно море и то кроз турске мореузе Босфор и Дарданели, који повезују Медитеран са Црним морем. Ескалација тензија је у појединим ранијим случајевима значила да поједини желе да контролишу мореузе, али Турска не жели да мења статус мореуза. Стабилност у Црном мору је приоритет за Турску и зато је понудила посредовање између Украјине и Русије", објашњава Берктај.

Турска има веома добре односе и са Украјином и са Русијом, подсећа Берктај који у Кијеву ради већ 15 година.

"Када погледате земље са излазом у Црно море - Бугарску, Румунију, Русију, Грузију, Украјину, једина која са Анкаром није имала озбиљне проблеме, ни сада ни у прошлости је Украјина", подсећа турски новинар.

С друге стране, Турска и Русија такође имају добре односе, али како би се одржала равнотежа са Русијом у области Црног мора, Турска је ојачала везе са Украјином.

"За Украјину је важно то што Турска има другу највећу војску у региону после руске, упркос томе што на обалама Црног и Азурског мора Украјина има једини поморски излаз преко турских мореуза. Уједно, преко Турске је повезана и са Блиским истоком", каже Берктај.

Анкара се не меша у унутрашње ствари Украјине 

Турска је успоставила дипломатске односе са Украјином после распада СССР-а пре тридесет година.

"Односи Турске са Украјином се разликују од оних које са Кијевом имају западне земље, које су се укључиле у њене унутрашње ствари. Турска се не меша у унутрашње ствари Украјине, није признала анексију Крима, али није ни увела санкције Русији. Има јединствену политику, што јој је омогућило да понуди посредовање", појашњава Берктај.

Коментаришући атмосферу у Кијеву, турски новинар каже да панике нема и да Украјинци имају више самопоуздања јер им је војска снажнија и имају подршку Запада.

Зеленски је рекао да се ситуација на истоку не разликује од оне у пролеће прошле године, само је више дезинформација у медијима.

недеља, 04. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару