Читај ми!

Након Москве и Кијева у Берлин - Макрон обишао и трећу станицу на својој дипломатској рути

Након што је разговарао са Владимиром Путином и Володимиром Зеленским, француски председник је отпутовао у Берлин, где се сусрео са немачким канцеларом и пољским председником. Наш заједнички циљ је да спречимо рат у Европи, поручио је Олаф Шолц.

Емануел Макрон је након састанка са украјинским председником изјавио да је Володимир Зеленски вољан да имплементира споразум из Минска. Напомиње да је и од Владимира Путина добио потврду да ће поштовати те споразуме.

"Споразуми из Минска су најбољи начин да се заштити интегритет Украјине", поручио је Макрон.

Потписнице ових споразума су Русија, Украјина, Француска и Немачка, тзв. нормандијска четворка.

Макрон се јуче састао и са немачким канцеларом Олафом Шолцом, који каже да је заједнички циљ спречавање рата у Европи.

"Наша оцена ситуације је јединствена, као и наш став: Сваки даљи напад на суверенитет и
територијални интегритет Украјине је неприхватљив и повлачиће са собом широке последице по Русију - политичке, економске и геостратешке", рекао је Шолц.

Састанку се придружио и пољски председник Анджеј Дуда, а из кабинета француског председника је саопштено да су тројица државника изразила уједињену подршку суверенитету Украјине, као и посвећеност примени споразума из Минска. 

"Званични Берлин, Париз и Варшава позивају Москву да отпочне суштински дијалог о питањима европске безбедности и да помогне у смиривању ситуације у Украјини", наводи се у саопштењу лидера три земље.

Они су истакли и да би "свака нова руска војна агресија против Украјине могла имати озбиљне последице и високу цену", али су и јединствени у мишљењу да НАТО треба да "стално преиспитује своју стратегију одбране и одвраћања" у складу са тренутном ситуацијом.

Шта кажу у Москви, а шта у Кијеву 

Портпарол Кремља Дмитри Песков је јуче рекао да Русија и Француска нису могле да постигну никакав договор, јер је Француска чланица ЕУ и НАТО-а, али и да би предлози Макрона за деескалацију тензија могли да представљају основу за неке наредне кораке.

Макрон је у понедељак више од пет сати разговарао са председником Русије Владимиром Путином, који је подсетио на црвене линије Москве.

У случају да Украјина постане чланица НАТО-а или покуша да заузме Крим, европске земље биће увучене у војни конфликт с Русијом, рекао је Путин, истичући да у случају таквог развоја ситуације победника неће бити.

Председник Украјине Володимир Зеленски је навео да Украјина тражи конкретне кораке од руског председника, како би доказао да је озбиљан у погледу деескалације тензија и повлачења руских трупа са границе.

Да подсетимо, Москва тражи безбедносне гаранције - спречавање ширења НАТО-а, одбијање размештања система ударног наоружања у близини руских граница, као и враћање војне инфраструктуре Северноатлантског савеза у Европи на стање из 1997. године. Позитиван одговор на своје захтеве још није добила.

За то време Вашингтон, Кијев и Алијанса понављају како Русија гомила војнике на граници, али и у Белорусији, где је у току војна вежба, и наводе да је могућа инвазија на Украјину. Москва поручује да ће се њени воници вратити у руске базе по окончању вежбе, али не наводи тачан датум када ће до тога доћи.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару