Читај ми!

Преносимо

Тоне дроге чека на спаљивање

Више од 13 тона марихуане, хероина, кокаина и других наркотика чека прописе да буде уништено. Широм Србије, у неусловним просторијама полиције, чувају се наркотици. Уништавање закочило Министарство здравља.

Више од 13 тона марихуане, хероина и коакина смештено је у канцеларијама МУП-а Србије широм земље. Постоји велика опасност по здравље оперативаца, али и од злоупотреба да се наркотици поново нађу на улицама. Сви законом предвиђени прописи да се дрога уништи су били испуњени, али цео процес кочило је Министарство здравља.

Државни секретар МУП-а Владимир Божовић изјавио је пре два дана да овај проблем свакодневно угрожава здравље, не само полицијских службеника него и грађана Србије. Он је нагласио да на решавању овог проблема не смеју стајати бирократске препреке и да државни органи морају да нађу начин да убрзају прописане процедуре.

Заплењена дрога у Србији није уништавана годинама. Према неким неким подацима, још од НАТО бомбардовања наше земље није уништен ни грам. Први пресек заплењених количина направљен је 2008. и тада је утврђено да се у просторијама полиције налази 6,5 тона наркотика. Њима, међутим, тамо ни по закону није место.

"Реч је о предметима кривичних дела и као такви они морају да буду смештени у суду, или од пре месец дана, када је ступила на снагу тужилачка истрага, у тужилаштву", објашњавају у МУП-у Србије.

Судије, међутим, одбијају да дрога буде депонована код њих. Наркотици су у неусловним просторијама, често у канцеларијама где бораве оперативци и које су закључане обичним кључем, без вентилације...

Осим што су опасне по здравље, због испарења, наркотици могу да буду и предмет нових кривичних дела, што се нажалост дешавало - да дрога поново изађе на улицу. О томе сведочи и недавно хапшење полицајаца у Ваљеву, који су на црно тржиште растурали одузети хероин.

У МУП-у тврде да је полиција урадила све што је до ње било. Усвојен је и еколошки елаборат, односно Студија о процени утицаја уништавања дроге на животну средину. Када је све било готово и спремно да се отпочне са уништавањем наркотика, Министарство здравља је изнело примедбе. Све је тада стало.

"МУП је у Студији урадио план 1. и план 2. уништавања наркотика", речено је Новостима у овој државној институцији.

"Први план је разрадио обезбеђивање и транспорт наркотика од полицијске управе или станице до Термоелектране "Никола Тесла" у Обреновцу, тачније до капије. Други план се односи на обезбеђење дроге од капије до пећи где би се поменута супстанца спалила.

Поменутом Студијом је предвиђено и да се уништава 50 килограма наркотика током једног сата, односно за осам сати да изгори 400 килограма дроге.

"Министарство здравља сада све то кочи, јер су им спорне неке материје", објашњава наш саговорник.

Ова Студија је ступила на снагу још почетком фебруара 2011, а уместо примедбе да доставе у року од 15 дана, какав је био рок, они су то учинили 26. априла наредне 2012. године. Сада је и ова Студија застерела.

Коче и Владине комисије

Припадници МУП Србије се жале и да има опструкције од надлежних владиних комисија. Тако Комисија Владе Србије за уништење опојних дрога, на чијем је челу представник Министарства здравља не функционише. Посебна прича, истичу, је Комисија Владе за психоактивне контролисане супстанце која је на упорно инсистирање МУП Србије тек после осам година листу од 125 забрањених супстанци, марта ове године проширила на 312.

"Неко је тако тровао нашу децу последњих осам година", кажу у МУП-у Србије. На томе су богатство зарадиле трговине које су се бавиле прометом ових, сада забрањених супстанци.

Ухапшена тројица дилера

Криминалистичка полиција пресекла је ланац кријумчарења дроге из Новог Пазара према централној Србији. У две одвојене акције заплењено је око десет килограма опојне дроге "сканк" и ухапшене три особе за које се сумња да су се бавиле трговином наркотицима.

У Книћу, на магистралном путу, ухапшен Бесим М. (42) из Новог Пазара, код кога је пронађено десет килограма „сканка".

Истог дана ухапшен је и Ненад М.(32) из Крагујевца, као и Владимир Р. (29), из Петровца на Млави. Код њих је пронађено више од 200 грама наркотика.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару