Читај ми!

Преносимо

Леви: Васкрс Србије стиже са њива

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви о сарадњи са нашом државом, историји и косовском питању: Не признајемо независност Косова, иако је Београд подржао Палестину.

Желимо да учествујемо у "васкрснућу" Србије, посебно у области пољопривреде. Ваша држава је природна "корпа хране" Балкана и пола Европе која има све предуслове за развој пољопривреде. Израел, који је рођен у пустињи и био принуђен на иновације, жели да своја искуства подели са Србијом.

То у разговору за Новости поручује израелски амбасадор у Београду Јосеф Леви, који срдачно истиче да Србија спада у најинтимније пријатеље његове домовине.

- Одлично политичко разумевање са Београдом одраз је богатих односа два народа генерацијама уназад. Свуда налазим симпатије за Израел и топла подсећања на сличности наших историја и жеље за слободом, јединством и очувањем идентитета.

Срби су један од неколицине европских народа где антисемитизам никада није био популаран и где се Јевреји осећају добродошлим.

То пријатељство, ипак, није праћено и развијањем економских односа. Током последње четири године израелске компаније уложиле су доста у инфраструктуру у Србији, али мало у друге области?

- Наш циљ није размена виртуелних љубавних СМС порука и често сам фрустриран због несразмере између великих очекивања и скромне размене која не прелази 50 милиона долара са обе стране. Израелске фирме су инвестирале више од 1,3 милијарде евра у некретнине у Београду, Новом Саду, Панчеву, Крагујевцу. Реализује се још најмање шест пројеката - близу парка Ташмајдан, у Земун пољу, поред Дунава, крај Калемегдана, код Аде Циганлије и у Улици Кнеза Милоша. Они ће променити изглед Београда.

Израел је једна од земаља која није признала независност Косова. Има ли шансе да под притиском моћних промените тај став?

- Чињеница је да Израел за сада није међу око 105 влада које су признале независност Косова, упркос томе што је Србија гласала у УН за признање Палестине као посматрачке државе нечланице. На Косову знају да имамо дубоке и искрене односе са Србијом, као што гајимо разумевање, пријатељство и сарадњу са народом Косова. Израелски медији често критикују наш став по питању признања Косова. Принцип који је свима јасан јесте да се сукоби решавају искључиво кроз преговоре, а не унилатералним актима. Време насиља је завршено. Поздрављамо историјски и храбар споразум Београда и Приштине од 19. априла, као један од најзначајнијих у Европи после Другог светског рата. Он даје наду онима који желе пробој на Блиском истоку. Тај дијалог помно пратимо. 

Колико је укидање виза за Србе поспешило туризам?

- Бележимо пад броја Срба који су посетили Израел током последње две године. Мислим да су разлог високе цене авионских карата и недовољна свест колико је Израел лепа земља, колико је близу и како је пријатељски расположена према Србији. Надам се да ће нове, ниже цене авионских карата "Ер Србије" помоћи да Израел постане доступнија дестинација и промовисати туризам у оба смера.

За шта су израелски туристи заинтересовани у Србији?

- Једне занима нетакнута природа, толико различита од наше, друге ноћни живот, а сви знају да су Израелци добродошли у Србији. Туризам је велика шанса за Србију. Јер, туристи не остављају само новац, већ обезбеђују посао, дугорочно мењају имиџ земље. То је најбоља "пластична операција" за једну земљу.

ДИЈАЛОГ СМИРУЈЕ БЛИСКИ ИСТОК

Може ли обнављање мировног процеса на Блиском истоку да помогне том узбурканом региону?

- И ми и Палестинци морамо бити свесни да 2014. треба да буде година дијалога, чак година мира. Блиски исток гори и то погађа већину нас. Једини начин опстанка оба народа су две државе. Ми смо спремни за компромис, да поделимо земљу између две нације, али нисмо сигурни да су и Палестинци спремни на то, јер одбијају да признају Израел као државу јеврејског народа. Апсурд је да они желе да њихова држава буде призната као палестинска, док у исто време систематски одбијају да нас признају. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару