Преносимо

Тијанић: Платити заостале претплате

Закон нас обавезује да тужимо све који нису плаћали ТВ претплату, а од суда зависи да ли ће донети пресуду. Претплата ће се плаћати све док важи тренутни закон, док се не донесе нови, што би требало да буде ускоро, јер је на овакав начин немогуће опстати, рекао је за "Блиц" директор РТС-а Александар Тијанић.

Од сваког првог у месецу до следећег првог РТС треба да обезбеди 2,6 милиона евра за плате запослених.

"С друге стране, држава сваке године од Јавног сервиса узима 30 милиона евра пореза. То не може нико да издржи, али као и обично наша држава је паметна, јер је овде дала пет националних фреквенција", каже Тијанић и додаје како ово тржиште једва може да издржи три телевизије.

Тијанић се осврнуо на рекордне године када се претплата кретала око 65 одсто, када је Београд плаћао рекорде од око 70 процената што је био изванредан резултат, Нови Сад око 66 процената, а проблематични су увек били југ и запад Србије код којих је проценат био четири, шест или 12 одсто.

"Због приче о укидању ТВ претплате, као и економске кризе, у последњих пет година је опала претплата и сада је око 30 одсто. Колики год да је проценат плаћања претплате, она скупи за Јавне сервисе Србије и Војводине око 20 милиона евра, а када се укине, неко треба да извади новац и каже да је то управо тих 20 милиона који недостају", каже Тијанић.

Он тврди да је у нормалним временима та сума износила од 60 до 80 милиона евра, и додаје да Хрватска која је двапут мања земља од Србије од претплате скупи 220 милиона евра.

"Најгора несрећа која би могла да задеси грађане и РТС је укидање РТС-а. Према томе, ако смо ми већ у опасности и финансијској кризи, боље је да почнемо да се финансирамо из буџета, јер нас чека много реформи", каже Тијанић, и напомиње како РТС са четири хиљаде треба да сиђе испод три хиљаде запослених у Јавном сервису грађана.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару