Читај ми!

Преносимо

Дневнице за екскурзије наљутиле наставнике

Организација екскурзија и рекреативне наставе у многим школама у Србији је заустављена, а на путовања ће ићи само они који су ђачка путовања уговорили пре ступања на снагу Закона о јавним набавкама. Сви остали чекају упутство Министарства просвете да ли ће за избор агенције преко које ће ђаци путовати морати да расписују тендер или ће школе бити изузете од тога.

У међувремену, додатну забуну у школама је изазвало упутство Министарства просвете у коме је препоручено да накнаде које васпитачи и наставници добију за одвођење деце на рекреативну наставу, излете и екскурзије, треба да буду у висини дневница државних службеника за службена путовања. Занимљиво је да је ово упутство стигло на адресе само предшколских установа и основних школа, али не и средњих, у којима је проблем високих наставничких дневница још израженији, јер екскурзије трају дуже, а ученици путују и ван граница Србије.

Министарство сматра да просветари имају право на новчане накнаде једино за сате ван радног времена и нерадним данима, јер им за осмочасовно радно време од понедељка до петка следује плата. Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић каже за Данас да је намера Министарства да се накнаде које васпитачи и наставници добијају за извођење културних и рекреативних активности уједначе, али и да те активности буду доступне што већем броју деце. Он објашњава да савети родитеља утврђују висину дневница без јасних и јединствених критеријума, па су просветари у неким школама добијали по 2.000, а у другим и по 5.000 динара.

"Нисмо против екскурзија и дневница. Наша је обавеза да предузимамо мере у циљу унапређења квалитета образовања, али и да спречимо нежељене појаве на које нам је указала Агенција за борбу против корупције", истиче Антонијевић и додаје да је поменуто упутство наишло на велико одобравање јавности, пре свега родитеља и да Министарство није добило ниједну званичну примедбу из школа.

Он каже да упутство није обавезујуће и да школе које буду поступиле другачије неће сносити санкције, али очекује да ће се "већина школа понашати у складу са упутством, као што су испоштовале и ранију препоруку Министарства да се мала матура не организује у угоститељским објектима".

Наставници, међутим, оштро реагују на изјаве званичника Министарства просвете.

"Јесмо за то да се систем уреди и да се на нивоу државе утврде правила, али пре свега очекујемо да се Министарство уозбиљи. Ако хоће да реши проблем, онда не треба да шаље упутство које није обавезујуће, јер се поставља питање шта је сврха тога. Нека изађу са озбиљним предлогом, нека се организује јавна расправа, да чујемо шта мисле родитељи и наставници. Просветни радници су љути због замене теза, јер се о њима говори као о мултимилијардерима који зарађују огроман новац, а заборавља се колико је одговорно по цео дан водити рачуна о деци", каже за Данас Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Она не крије да је додатна зарада један од мотива због којих наставници воде ђаке на екскурзију. Јанковићева сматра да "свако ко има повећану одговорност треба да добије дневницу" и да наставник који води ученике на екскурзију "заради сваки динар". Она каже да се о екскурзијама говори сваког септембра, а да Министарство до сада није показало вољу да реши проблем који очигледно постоји.

И Бранислав Вучинић, директор београдске ОШ "Стари Град", каже да приче о екскурзијама и наставничким дневницама трају годинама и да је просветним радницима у интересу да добију јасну информацију ко о чему одлучује и шта плаћа. Вучинић каже да у тој школи наставници не добијају дневнице уколико се културне и спортске активности изводе током радног времена, јер им је то плаћено у оквиру четворочасовне радне недеље. Он додаје да је питање колико ће наставника бити мотивисано да води децу на екскурзију, ако за то не добију одговарајућу накнаду, јер "свако ко је био у тој ситуацији зна колико је тешко и одговорно бринути о ученицима, посебно о осмацима".

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару