Читај ми!

Преносимо

Дачић: Берлин жели оштрије услове

Премијер Србије Ивица Дачић: Без обзира на захтеве, могућ почетак преговора већ у децембру. Не пристајемо на гажење државних интереса. Изласком на изборе, Срби са КиМ добиће власт. Како је Ђилас сејао, тако и жање.

Очекујем позитивну одлуку Европског савета за почетак преговора са ЕУ. Велике су шансе да прва међувладина конференција буде одржана одмах у децембру, после самита европских лидера.

Овај оптимистични сценарио у интервјуу за Новости износи премијер Ивица Дачић. Иако нашу државу наредних месеци вероватно чекају условљавања Немачке око КиМ, он поручује да се треба надати позитивном исходу:

- У сталном смо контакту са најближим сарадницима канцеларке Ангеле Меркел, јер наставак нашег европског пута можда и у највећој мери зависи од Берлина. Ова влада не понавља грешке прошле власти, која није у довољној мери схватила значај најбољих могућих односа са Немачком.

Да ли сте видели "немачку листу" са десетак захтева око КиМ, којим ће нас, наводно, условити?

Да се разумемо, нових услова нема, за почетак преговора тражи се примена Бриселског споразума. Међутим, има покушаја да се пооштри преговарачки оквир, који треба да дефинише вишегодишњи процес који Србија треба да прође до чланства у ЕУ.

Шта је "црвена линија" испод које Србија неће ићи?

Србија ће урадити све тако да Немачка неће имати за шта у децембру да каже "не". У овој фази интеграција биће одређених услова Немачке и они ће бити прихватљиви ако не утичу на суштину наше државотворности и не нарушавају наше државне интересе.

Да ли је прихватљиво да у преговарачки оквир буде унето да се са Приштином потпише споразум о добросуседским односима?

Нажалост, ми се не питамо о преговарачком оквиру, већ тај документ усваја Савет за опште послове ЕУ. У нацрту оквира, поглавље 35 односи се на нормализацију наших односа са Приштином, али постоје идеје да се скоро у сваком поглављу то питање помене. Друге земље ЕУ се противе томе. Надам се да ће се наћи компромис и да ћемо крајем године или почетком следеће започети преговоре.

Може ли Београд у наредна два месеца да испуни све тачке Бриселског споразума?

И ми очекујемо да Европа спречи све покушаје Приштине да опструира примену тог договора. Србија чини све и учиниће све да обавезе које је преузела реализује.

Али, кључ за то су локални избори на КиМ, а Срби са севера најављују бојкот...

Бојкот избора није у интересу ни косовских Срба ни Србије. Не због застоја на нашем европском путу, већ због чињенице да је ово прилика да Срби добију власт у општинама у којима су већина, а која би имала међународну верификацију. Заједница српских општина може да има велики утицај и ову прилику не треба пропустити.

Када ћете се поново срести са Хашимом Тачијем и које теме ће бити на столу?

Наредни сусрет са Тачијем још није заказан. Договорено је да то буде после локалних избора на Косову. Бриселским споразумом нису решена сва спорна питања између Београда и Приштине. На ред тек долазе важне теме, попут имовине наших грађана и фирми, положаја СПЦ...

Хоће ли се у наредној фази мењати форма дијалога, и како би он могао да изгледа?

Волео бих да се то деси, да се дијалог спусти на технички ниво. Међутим, то је у овој фази немогуће, јер се на политичком нивоу пресеца и доносе коначне одлуке. И Брисел инсистира да се састајемо Тачи и ја, зато што би у супротном тај процес био закочен.

Да ли се ваш нови тим у Немањиној уходао? Јесте ли задовољни како функционише реконструисана Влада?

Веома сам задовољан. Министри су преузели своје дужности и кренули да раде пуном паром. Наравно, прошле су тек три недеље од реконструкције и период адаптације још траје. Многи од њих нису никад ни вршили државне послове.

Ипак, и међу новим министрима се чују дисонантни тонови, поготово кад је реч о мерама економске политике?

Атмосфера је сада много другачија, поједностављени су принципи међусобног договарања, нема више неког празног хода и нема никаквих проблема или сукоба.

Очекујете ли да Влада издржи пун мандат или ће бити ванредних избора?

То је ствар политичке процене. Наша је жеља да Влада функционише у пуном капацитету и на најбољи могући начин, све док буде имала резултата, односно док буде остваривала своје циљеве.

Какав је план за Београд, после разрешења Ђиласа? Напредњаци хоће орочену власт, па да се за пола године иде на изборе. Колико то одговара СПС?

Нисам чуо да напредњаци, односно Александар Вучић, инсистирају на изборима у престоници. Засада смо се само договорили да се разреши Ђилас, све остало ће тек бити предмет даљих коалиционих разговора.

И за шта ћете се ви заложити - за привремену управу или ванредне изборе?

Сада су на дневном реду разговори о кадровским решењима, избор новог руководства Београда, концепт политике коју ће спроводити нова градска власт и колико ће та власт трајати.

Управо вам замерају - што то све није договорено пре рушења Ђиласа и што је градостављен уполитичком вакууму?

Не плашим се избора. Само постављам логично питање зашто би Београд био једини град у Србији где смо извршили промене, а у ком би се ишло на гласање. Онда треба расписати локалне изборе у целој Србији. И друга ствар, Борис Тадић и ДС су ме 2008. условили да Ђилас мора да буде градоначелник, а не Вучић, коме сам то обећао, иначе неће бити ни републичке власти. Тад је Ђилас могао да буде градоначелник без избора, а сада их тражи. Како сте сејали, тако ћете и да жањете.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару