Преносимо

Кирби: Вучић неће постати диктатор

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби каже да није забринут за демократију у Србији. То што Ђилас може преко медија да нападне Вучића није знак диктатуре, већ показатељ слободе медија и демократије, оцењује Кирби. Не бринем се око тога да ће Вучић постати диктатор, истиче Кирби у интервјуу за "Блиц".

Нисам забринут за демократију у Србији. Она је млада, али је много урађено на томе да се промени систем који сте раније имали. Има много странака и разних медија. То што Ђилас може преко медија да нападне Вучића и све то каже, то није знак диктатуре, напротив то је показатељ слободе медија и демократије.

Овако амбасадор САД Мајкл Кирби у интервјуу за Блиц одговара на једно од првих питања да ли му је упозорење лидера опозиције да "Вучић уводи диктатуру у Србију" сигнал да се забрине.

Објашњавајући амерички поглед на политичке односе у Србији, који деценијама није био овако позитиван и оптимистичан, амбасадор Кирби каже: "Различите странке имају супротне политике и различите циљеве, неки партијски лидери су јачи, неки нешто слабији, и не бих посебно бринуо око диктатуре и око тога да ће Вучић постати диктатор".

Како оцењујете резултате реконструкције Владе?

Влада би могла да буде успешна на економском плану, јер су премијер Дачић и потпредседник Вучић направили јачи економски тим довођењем новог министра финансија, који има добре идеје, министара привреде и пољопривреде, која је веома важна за Србију. Биће занимљиво видети како ће министар културе спровести своје идеје, а важне су и теме везане за реформе у области медија. Веома сам оптимистичан у погледу будућег рада Владе.

Сматрате ли да ће то довести до политичке стабилности?

И премијер Дачић и потпредседник Вучић су ми рекли да очекују да наставе заједно. Чини се да имају добар пословни однос. Јасно је да од њих зависи колико ће Влада трајати, али не видим посебан разлог да Влада не траје уколико је ефикасна и испуњава оно што се од ње очекује и обрнуто, да се распишу избори ако скупштинска већина сматра да је то паметно.

Да ли бисте поздравили идеју о одржавању ванредних републичких избора?

Политичко вођство је свесно шта је будућност земље и само је питање тактике како да се на најбољи начин стигне до циља. Ако су то превремени избори, онда треба да их распишу, а ако сматрају да је најбољи начин да Влада траје још три године, треба да раде у том правцу. Дугорочни циљеви су улазак у ЕУ и побољшавање економије. Најважније је да у складу с тим циљевима имате Владу која ће бити ефикасна.

Како гледате на питање Београда?

На исти начин као и на републичку владу и изборе. Без обзира на то да ли је реч о републичкој или градској власти, најважније је да она буде ефикасна и стабилна. У овом тренутку се чини да има много буке између републичке владе и градоначелника Ђиласа и питање је да ли то умањује ефикасност београдских власти. Градска скупштина треба да одлучи да ли ће до стабилније, ефикасније и боље власти доћи ако распише изборе. Ја сам агностик по питању тих избора.

Шта су приоритети Владе?

Последњих годину дана, колико сам овде, Влада је вредно радила на европским интеграцијама и на томе да почне преговоре о чланству са ЕУ. Верујем и да сви разумеју да је већ дуго економија генерални проблем и да су неопходне реформе које би довеле до тога да постане функционална. И за придруживање ЕУ и за економију неопходно је успоставити владавину права, компетитивну економију, ефикасан судски систем, спровођење уговора... Ако урадите неки посао за мене, морам да вас платим на време, и то у целости, а ако то не урадим, можете да ме тужите суду и да ме у брзом и ефикасном процесу натерате да вам платим. То је посебно важно за људе који су у малом бизнису.

Како гледате на захтев амбасадора 15 земаља ЕУ да се омогући Парада поноса?

Ваш устав каже да људи имају права на слободно изражавање става и окупљање и снажно се залажем да и ЛГБТ популација има та права. Подржавам одржавање Параде поноса и послао сам писмо подршке организаторима Прајда. Члановима Владе сам јасно ставио до знања да је омогућавање безбедног одржавања Параде питање поштовање људских права.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару