Читај ми!

ПРЕНОСИМО

Томислав Јовановић: Чвршће везе са стручњацима

Кандидат за ресор просвете и науке говори за "Новости" о односу према просвети и науци и својим плановима на месту министра у Влади Србије.

Посао који треба да преузмем велики је и изузетно одговоран. Убеђен сам да у Министарству просвете, науке и технолошког развоја постоје квалитетни кадрови, који су вољни да се, заједно са мном, ухвате укоштац са новим изазовима. Нисам човек који почиње изпочетка, већ ћу наставити тамо где је неко пре мене стао, трудећи се да радим најбоље могуће.

 

Ово је за Новости прокоментарисао проф. др Томислав Јовановић, непосредно пошто је премијер Ивица Дачић потврдио да је управо он кандидат за министра просвете. Позив га је затекао у лабораторији, усред експеримента.

"Мора да се промени однос према просвети и науци, који се често гледају као трошак. Они су, заправо, инвестиција која треба да донесе резултат, да се исплати кроз квалитетне кадрове који ће помоћи друштву".

Верујете ли да ћете моћи да се изборите са свим тешкоћама које муче школство и научну заједницу?

"Моје животно опредељење су просвета и наука. Читав век провео сам у образовању. Прошао сам све степенике: од студента-демонстратора до редовног професора. Зато веома добро знам како функционише цео систем".

Већ у понедељак наћи ћете се у новој улози, међу ђацима првацима. Шта намеравате за њих да учините?

"Они улазе у нови животни период, престаје безбрижно доба. Школа мора да буде тако организована да што лакше поднесу све обавезе које их чекају, да им учење не буде оптерећење. Ђаци морају да буду уверени да ће то што они раде једног дана дати резултат, да ће они образовањем допринети даљем развоју, јер те генерације ће за двадесетак година преузети вођење државе.

Хоћете ли радити на томе да што мање младих и школованих људи напусти Србију?

"Добро је што млади одлазе. Спорно је што се не враћају. Ти људи могу много да помогну и зато треба да успоставимо чврсту сарадњу са њима, не само персонално, него и на нивоу институција. Кроз историју знамо да су се наше интелектуалне елите школовале у иностранству, али су се и враћали. А за повратак им није био мотив новац, већ жеља да помогну свом народу. Такав дух треба да развијамо, да би се и данашњи стручњаци враћали".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару