Читај ми!

Преносимо

Борхард: Нема тајних оптужница против Срба

Нетачно да ниједан злочин над Србима на Косову није расветљен у протеклих 14 година, каже шеф мисије Еулекса Бернд Борхард. Нема тајних оптужница против Срба у судовима на Косову, јер не постоји правни основ за то, истиче Борхард.

Шеф мисије Еулекса о Бриселском споразуму и владавини права: Наследили смо 1.200 случајева ратних злочина.

Нема тајних оптужница против Срба у судовима на Косову, јер не постоји правни основ за то. Наследили смо око 1.200 случајева ратних злочина од Унмика, од којих је половина затворена. Имамо и око 500 заосталих предмета који чекају да буду прегледани.

Овако шеф мисије Еулекса Бернд Борхард одговара на питање које последњих дана тишти наше сународнике на Косову и Метохији, а тиче се сумњи да постоје запечаћене оптужнице против њих.

Без обзира на ваш категоричан став, ипак су недавно забележена хапшења Срба на административним прелазима...

- Тачно је да је једна особа ухапшена због наводних ратних злочина. Осумњичени је под истрагом зато што је наводно починио ратни злочин против цивилног становништва 1999. у Косову Пољу. У друго хапшење Еулекс није био укључен.

Јесте ли у стању да обезбедите пуну примену Бриселског споразума? Хоће ли бити одговора на све жешћу опструкцију из Приштине?

- Подржавамо спровођење споразума око кога су се договориле обе стране. На пример, Еулекс пружа подршку новом регионалном командном тиму косовске полиције на северу. Такође, наши стручњаци учествују у радним групама у Бриселу, како би утврдили шта треба извести на техничком нивоу. То укључује и интеграцију правосудних органа, управљање прелазима (ИМБ), где се могу видети огромна побољшања. На пример, ове године је просечно чекање на Мердару смањено на сат и по у односу на петнаест сати чекања током 2012.

Али често вам се замера да се не држите Резолуције 1244 и да излазите изван оквира статусне неутралности...

- Еулекс ради под општим оквиром Резолуције 1244. Главни циљ је да помогне и подржи косовске власти у области владавине права. Такође подржавамо Косово на путу ка европској интеграцији, односно дијалог између Београда и Приштине. Такође, имамо веома добру сарадњу са Унмиком и УН.

Како одговарате на критике да ниједан злочин над Србима на Косову у ових 14 година није расветљен?

- То није тачно. Еулексове судије у Врховном суду Косова радиле су на шест случајева у вези са мартовским нередима 2004. године и 12 људи је на крају проглашено кривим и осуђено на затворске казне. Од 2008. Еулекс је решио више од 38.000 имовинских захтева, а већина ових случајева се односи на жалбе косовских Срба. Спроводићемо владавину права без обзира на порекло или националност појединаца. Али нашој полицији и тужиоцима су потребни докази и сведоци. Стално подстичем људе да нам доставе информације које нам могу бити од помоћи.

ГОРАЖДЕВАЦ ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА ПРАВОСУЂЕ

Представници власти из Београда, али и српски народ на КиМ, посебно су вам замерили затварање истраге о убиству српске деце у Гораждевцу и недолазак на годишњицу убиства...

- Веома ми је жао због трагичних догађаја у Гораждевцу. Подсећам да је Унмик спровео прелиминарну истрагу, а ми смо случај преузели кад је већ било прошло неколико година. Истражити случај после толиког протока времена заиста представља велики изазов и потешкоћу за тужилаштво. Поново позивам све оне који имају релевантне информације да нам их уступе. Наглашавам и да било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару