Читај ми!

Преносимо

Додик: Спреман сам за сарадњу са СНС

Свакако да је координисан и јединствен наступ по свим важним питањима потребан како међу косовским Србима, тако и када је реч о њиховом укупном односу са Београдом, каже председник Републике Српске Милорад Додик. За Србе на Косову веома је важно лидерство, оцењује Додик.

Лидерство је битно за сваки процес и на микро и на гро плану. Политика Албанаца према Србима на Косову и Метохији са становишта спровођења Бриселског споразума није у складу с оним што у споразуму пише и Срби имају право да на то реагују - овим је речима председник Републике Српске Милорад Додик за Данас прокоментарисао изјаву директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Александра Вулина да би Срби на Косову могли да имају "свог Додика".

Вулин је раније за Данас рекао да је "Додик с правом уважен на КиМ". "Јединственом српском листом остварићемо апсолутну победу (на предстојећим локалним изборима на Косову) где су Срби већина... па зашто онда тамо не бисмо имали свог Додика", рекао је Вулин.

Може ли се, према вашем мишљењу, Вулинова оцена да косовским Србима треба "Додик" тумачити и као став Владе Србије?

Не знам, наравно, али Вулин је представник власти. Мислим да се не ради о персоналном питању, треба ли косовским Србима "Додик" или не. Реч је о јасном политичком ставу - имамо Бриселски споразум, Београд га поштује, али не и Приштина - и то усложњава комплетне односе. С друге стране, то не треба да буде разлог да Срби или Србија одустану од договора и његовог спровођења. Мислим да има људи на Косову који су уложили свој лични кредибилитет и комодитет и ставили се у службу свог народа и њих треба подржати.

Да ли косовски Срби треба да изађу на локалне изборе?

То је, наравно, веома деликатно питање зато што албанска страна не поштује Бриселски споразум. Уколико би Приштина уложила напоре да га имплементира, излазак на изборе би косовским Србима био прихватљивији.

Недавно сте се сусрели са вицепремијером Србије Александром Вучићем. Потом сте му честитали потписивање споразума са Етихадом. Да ли је одговорио на честитку?

Чули смо се телефоном. Договарамо се ових дана да се поново видимо у што скорије време.

Може ли се рећи да су у последње време интензивирани ваши контакти са Вучићем?

Нас двојица имамо коректне контакте. Међутим, постоје спекулације разних аналитичара и квазианалитичара који упућују на нешто друго. За мене је кључно питање, а колико разумем и за Вучића, добра сарадња органа Републике Српске и Србије. Мислим да немамо никакве персоналне проблеме и да смо усмерени ка сарадњи. Веома је добра и интензивна сарадња са Београдом и брзо ћемо обавестити јавност о конкретним стварима. Такође, у пројекат "Аир Сербиа" покушавамо да укључимо потенцијале РС, пре свега аеродром у Бањалуци.

Да ли је могућа сарадња ваше Странке независних социјалдемократа и Српске напредне странке?

Зашто да није? Са свим могућим партијама сарађујемо и сарађиваћемо. Раније је СНСД у оквиру Социјалистичке интернационале сарађивала са партијама социјалистичке и социјалдемократске оријентације. Пошто сада више нисмо чланица Интернационале, нема препрека да сарађујемо са странкама било да су леве, десне или центристичке.

Каква је сарадња СНСД-а и Демократске странке?

Ми пре свега сарађујемо са Србијом и онима који су у позицији да доносе одлуке. СНСД са ДС има традицију сарадње која траје и то ће се наставити.

Како гледате на реконструкцију Владе Србије?

Нисам пратио детаље, али морам да кажем да је показана способност Владе. И ми смо недавно у РС имали реконструкцију. То је процес у којем се увек даје већа снага Влади. У Србији подржавам све што представља легалан и легитиман процес.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару