Преносимо

"Дневни аваз": Великодушни гест Вучића

Богати арапски инвеститори најављују велика улагања у Србију, а Турци у Хрватску, БиХ заобилазе у широком луку, а жеља Александра Вучића да посредује код шеика Мухамеда да вишемилионским улагањима помогне и БиХ као што је Србији, представља "шамар" политичарима и дипломатама БиХ, оцењује "Дневни аваз".

Док богати арапски инвеститори најављују улагања у Србију која се мјере стотинама милиона конвертибилних марака, а Турци улагања у Хрватску, Босну и Херцеговину значајнији улагачи из исламског и арапског свијета заобилазе у широком луку.

Сигурно је да за улагања у ове земље признања, прије свега, треба одати србијанским политичарима и дипломатима који су скоро преко ноћи успјели привући инвеститоре из богатих арапских земаља из којих се то, дијелом и због одређених предрасуда, најмање очекивало.

Дипломатска мисија

Но, тек је сада јасно докле нас је довела политика Хариса Силајџића (СБиХ), некадашњег, те Бакира Изетбеговића (СДА), садашњег члана Предсједништва БиХ, који се годинама диче пријатељским везама у арапском свијету, али које нису донијеле корист ни држави ни грађанима, него су очигледно ушићарили само они.

Осим тога, Силајџић и Изетбеговић наштетили су БиХ и тако што су у свијет слали подобне, а не способне амбасадоре који нису успјели реализирати ниједан пројект попут оних које је договорила Србија. Умјесто пројеката и инвестиција, Бакирови и Харисови амбасадори годинама су молили за садаку и донације, и то углавном за градњу вјерских објеката, на чему се махом завршавала њихова дипломатска мисија.

Помпезним најавама да ће довести арапске инвестиције, Силајџић и Изетбеговић годинама покушавају добити изборе. Један од таквих покушаја свакако је и посјета групе привредника из Саудијске Арабије, коју је 2008. организирао Силајџић, али која се завршила неуспјешно, односно није договорена ниједна марка инвестиција. Иначе, према званичним подацима, арапске земље неколико десетина пута су више новца уложиле у Србију него у БиХ.

То се није промијенило ни након пословног форума 2010. који је окупио 500 учесника. Бакир Изетбеговић те изборне године обећавао је пројекте у вриједности од 11 милијарди еура. До данас, нема ни тих пројеката ни улагања.

Због тога данас имамо ситуацију да Александар Вучић, први потпредсједник Владе Србије, како је то најавио у јучерашњем интервјуу за "Дневни аваз", жели посредовати код свог пријатеља шеика Мухамеда бин Зајида ел-Нахјана, престолонасљедника Уједињених Арапских Емирата, који стоји иза вишемилионских улагања у Србију, да помогне и БиХ. Управо УАЕ у србијански ЈАТ улажу 100 милиона долара, а "БиХ Ерлајнс" пропада!

Лична корист

Ма колико Вучићев гест звучао великодушно и као његова потврда опредијељености и спремности помоћи нашој земљи, истовремено је и шамар бх. политичарима и дипломатима. Занимљиво је да је Турска, по обиму инвестиција у БиХ, тек на деветом мјесту, иако свако мало Бакир Изетбеговић облијеће Анкару. Користи је, евидентно, имао само он. Исто је с фантомским инвеститором Сулејманом ел-Шидијем, који је најавио улагање стотина милиона, да би се испоставила да је оштетио БиХ скоро за исти износ!

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару