Читај ми!

Скупштина о комуналним делатностима

Скупштине Србије окончала претрес амандмана на решења о комуналним делатностима и о одржавању стамбених зграда. Само јавна предузећа или привредна друштва моћиће да се баве водоснабдевањем, рекао ресорни министар Оливер Дулић, образлажући Предлог закона о комуналним делатностима.

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на предложена решења о одржавању стамбених зграда, комуналним делатностима и о рударству и геолошким истраживањима.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић рекао је у Скупштини Србије да комунална делатност водоснабдевања неће моћи да се повери ником другом осим јавним предузећима или привредним друштвима у којима је већински власник са најмање 51 одсто капитала република или локална самоуправа.

"То је случај и са комуналним делатностима на линијама тролејбуског превоза и гробљима, док ће све остале комуналне делатности моћи да се повере другим привредним друштвима", додао је министар Дулић, образлажући предложени закон о комуналним делатностима.

Дулић је одбацио захтев посланика СРС-а да, поред снабдевања водом за пиће, у надлежности државе остану и делатности пречишћавања и одвођење атмосферских и отпадних вода и производње и дистрибуција топлотне енергије.

"Када би прихватили овај амандман то значи да не би постојала могућност уласка приватног капитала. Само 38 одсто домаћинстава у Србији има канализациону мрежу, од тога само шест одсто отпадних вода се пречишћава у складу са стандардима, а држава нема новца да то обезбеди грађанима", напоменуо је Дулић.

Решење за такве проблеме, према његовим речима, јесте коришћење европских фондова и омогућавање уласка капитала који ће то финансирати кроз јавно приватно партнерство.

Олакшано надзиђивање

Радикали су као аргументацију за свој захтев користили примере еворпских земаља, па су навели да од 29 држава европског континента само две имају потпуно приватно власништво над водоводом, и то Француска и Велика Британија.

Дулић је, говорећи о изменама Закона о одржавању стамбених зграда, рекао да је њиме предвиђено да грађани сагласност за надзиђивање више неће морати да траже од власника који имају највећу квадратуру, већ од већине чланова скупштина станара.

За предложени закон о рударству и геолошким истраживањима, Дулић је навео да ће он дефинисати развој рударства у наредних десет година.

"Рудартво у БДП-у учествује 2,5 одсто, а наша намера је да у наредних десет година то подигнемо на пет одсто, отворимо неколико важних налазишта  и запослимо значајан број људи и ", истакао је Дулић.

Министар је додао да је Србија земља са богатим рударским налазиштима које треба експлоатисати по механизмима који ће штити јавни интерес, али и омогућити нове инвестиције.

Посланици опозиције, осим радикала, од 20. октобра не учествују у расправама на седници парламента. Опозиција тражи да Скупштина, уместо о законима, расправља о ситуацији на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи