Скупштина о порезима

Посланици Скупштине Србије завршили расправу о амандманима на Измене закона о порезу на имовину. Износ пореза не може бити већи од 60 одсто у односу на прошлогодишњи. Сутра о кадровским одлукама које ће бити уврштне у дневни ред, а потом ће се гласати о свим тачкама дневног реда.

У Скупштини Србије завршила се расправа о амандманима на измене Закона о порезу на имовину, којим је предвиђено да ти порези не могу бити већи од 60 одсто у односу на прошлогодишњи.

Предложеним изменама Закона о порезима на имовину предвиђено је да ти порези у 2011. години не могу бити већи од 60 одсто у односу на прошлу годину, а да јединице локалне самоуправе могу у року од 60 дана од ступања закона на снагу да утврде ниже пореске стопе за непокретности на својој територији.

Амандманима о порезу на имовину предвиђено је да закупци грађевинског земљишта у јавној својини и пољопривредног земљишта у државној својини неће плаћати порез на имовину за плац до 10 ари.

Новине у опорезивању земљишта примењиваће се ретроактивно, од 1. јануара ове године, пошто се тај порез утврђује за календарску годину, а предложене измене представљају основ за веће приходе јединица локалне самоуправе по основу пореза на имовину у 2011. години.

Измене тог закона обезбедиће јединствену наплату пореза за ову годину, као и опорезивање земљиште изнад 10 ари када је у питању грађевинско земљиште у јавној својини и пољопривредно земљиште у државној својини.

Влада је усвојила амандман Демократске странке којим је предвиђено да се опрезују површине веће од 10 ари, али да се порез не плаћа на укупну површину већ се површина од 10 ари изузима од опорезивања.

Радикали су затражили да се порез на имовину наплаћује сходно економској моћи грађана, и да се од плаћања пореза ослободе закупци плаца већег од 10 ари, односно сви грађани који плаћају неки други порез.

Они су навели да величина земљишта није довољан критеријум, већ да су битни и локација и његова вредност.

Како је новинарима објаснила председница републичког парламента Славица Ђукић-Дејановић, посланици би сутра требало да размотре још неке кадровске одлуке, које ће накнадно бити уврштене у дневни ред, после чега би требало да започне и изјашњавање посланика.

Гласаће се сутра, за када је заказан и почетак нове седнице на чијем дневном реду је неколико закона из области правосуђа, међу којима и Предлог закона о адвокатури.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи