Договор у складу са реалношћу

Сваки договор у вези са Косовом мора да почива на реалности на терену, рекао председник Борис Тадић на панелу у Бриселу. Албанци неће прихватити суверенитет Србије, као што ни Срби са севера Покрајине неће прихватити суверенитет Косова, поручио Тадић. Питање Босне и Косова могло би се решити "Дејтоном 2", предлаже амерички конгресмен Мајк Тарнер.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Бриселу да сваки договор у вези са Косовом мора да почива на реалности на терену, а реалност је, према његовим речима, да Албанци никад неће прихватити суверенитет Србије, као што ни Срби са севера покрајине никад неће прихватити суверенитет Косова.

Тадић је, на панелу Бриселског форума ''Приближавање Балкана Европској унији'', истакао да је због такве реалности на Косову дијалог Београд-Приштина започео техничким, практичним питањима која би требало да олакшају свакодневни живот, како би потом дошли до решавања тежих питања. 

Председник Србије је рекао да се Срби на Косову не осећају као Косовари већ се и изјашњавају као Срби.  На питање да ли Београд, кад разговара са Приштином, види испред себе Косово или САД, Тадић је рекао да Београд "види косовске Албанце, али и утицаје".

"Моја намера је да решимо историјски конфликт. Србија покушава да компромисом реши историјски проблем између Срба и Албанаца који је стар 100 година, да се не би десило да једна страна добије све, а друга све да изгуби", поручио је Тадић.

На питање да ли је српска политика контрадикторна, с обзиром на то да се обележава годишњица НАТО бомбардовања и одржавају заједничке седнице влада Србије и РС, Тадић је одговорио да ће Србија наставити да обележава годишњицу почетка напада НАТО.

"Наша земља је бомбардована, гинула су и деца. Свака нормална држава би то обележавала и наставићемо то да чинимо", истакао је Тадић.

Србија поштује Дејтонски споразум

Председник Србије је подсетио да је сарадња Београда и Бањалуке потпуно у складу са Дејтонским мировним споразумом.

"Будите сигурни да Србија неће учинити ништа што би негативно утицајо на територијални интегритет БиХ, као ни Хрватска. Ми смо гаранти Дејтонског споразума", рекао је Тадић.

"Немамо утицај као у време Милошевића, баш то покушавамо да избегнемо. Главна ствар коју радимо везано за Босну је да очувамо интегритет те земље. Потребно је стрпљење и време да лидери у БиХ нађу практично решење", указао је Тадић.

Тадић је истакао да је помирење један од основних услова за напредак на Балкану, а да је ситуација по том питању добра и потпуно другачија него пре неколико година, као и да Балкан има Европску унију као заједничку визију.

Црногорски премијер Игор Лукшић сагласио се да постоји заједничка визија и рекао да би и Европска унија требало да има такву визију и да би земљама западног Балкана требало да шаље и позитивне сигнале, а не само задатке. 

Лукшић је рекао да би отпочињање предприступних преговора и са Србијом и са Црном Гором само мотивисало владе обе државе да ураде више.

Лукшић је подсетио да је регион изгубио целу деценију, па сад мора да иде ''трчећим кораком'' у Европску унију.

Заменик директора за проширење Стефан Санино рекао је да у Европској унији нема замора од проширења, и да, иако постоје други приоритети у овом тренутку, то "не значи да је Унија заборавила на регион".

Амерички конгресмен Мајкл Тарнер упоредио је ситуацију на Балкану са оном из 1996. године, када је први пут посетио регион и закључио да је постигнут огроман напредак.

Бриселски форум, који организује невладина организација Маршалов фонд, сваке године окупља велики број високих светских званичника, а ове године је одржан шести пут.

Међу 450 учесника су и највиши званичници ЕУ - председник Европског савета Херман ван Ромпеј, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, председник Европског парламента Јержи Бузек, шефица дипломатије Кетрин Ештон, комесар за проширење Штефан Филе и други, а очекују се и највиши функционери САД, Светске трговинске организације, Светске банке, бројних председника и премијера.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи