Пред Србијом историјска шанса

Србија не сме да пропусти "историјску шансу" да до краја године постане кандидат за пријем у ЕУ, изјавио у Бриселу вицепремијер Ивица Дачић.

Потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је у Бриселу да Србија не би смела да пропусти "историјску шансу" да до краја године постане кандидат за пријем у Европску унију.

"Србија има велику шансу да до краја године добије позитивно мишљење Европске комисије и да након тог позитивног мишљења Савет ЕУ донесе одлуку о прихватању кандидатуре и евентуално одреди датум почетка преговора", истакао је Дачић који је у Бриселу разговарао са европском комесарком за ванредне ситуације Кристалином Георгијевом.

Дачић који је и министар унутрашњих послова Србије истакао је да је то "историјска шанса" и да је, ако би се таква прилика пропустила, велико питање када би Србија опет била у таквој, како је оценио, "доста позитивној" ситуацији.

"Ја се надам да ћемо испунити оно што се од нас очекује. Ми то не радимо због Европске уније већ пре свега због нас, наше државе и грађана", нагласио је Дачић.

Коментаришући изјаву шефа делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера да је велика могућност да Србија до краја ове године не постане кандидат за пријем у ЕУ, Дачић је истакао да је то реакција на "само оптимистичне варијанте" о којима се говорило у последње време и да је Дежер упозорио и на другу опцију.

"Ако има нешто што нервира функционере Европске комисије то је када се унапред каже да ће се нешто сигурно десити и то је једна реакција због које је и Дежер споменуо ту могућност", оценио је Дачић наводећи да је могуће "теоретски" да се то деси.

Нови систем цивилне заштите

После састанка са европском комесарком за ванредне ситуације Кристалином Георгијевом, Дачић је рекао да је жеља Србије да свој нови систем цивилне заштите што више усклади са европским стандардима.

"Разменили смо мишљења у вези са изградњом новог система за ванредне ситуације и цивилну заштиту у Србији. Наша је жеља да како се приближавамо статусу кандидата и касније, надамо се, пуноправном чланству, да систем у Србији буде компатибилан систему који се гради у ЕУ", рекао је Дачић.

"Договорили смо се да један пројекат финансиран из ИПА фонда предприступне помоћи ЕУ  буде намењен јачању капацитета Србије на пољу цивилне заштите и ванредних ситуација", навео је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи