Српска страна спремна за дијалог

Дијалог са Приштином могао би поново да буде одложен због захтева за преиспитивањем избора косовског председника Беџета Пацолија. Представница Приштине у дијалогу Едита Тахири поручује да ће то бити "разговори две државе о техничким питањима, али не о суверенитету". Шеф српког тима Борко Стефановић каже да разговори неће бити само технички и да могу почети средином марта у Бриселу.

Док из Европске уније поручују да би дијалог Београда и Приштине могао да почне веома брзо, па и за десетак дана, у Приштини се спекулише да би опет могао да буде одложен више пута померани почетак преговарачког процеса.

Разлог је захтев косовске опозиције и невладиних организација да Уставни суд преиспита начин избора косовског председника Беџета Пацолија, који је у Скупштини Косова изабран у последњем, трећем кругу.

Председник парламента и функционер Тачијеве партије, Јакуп Краснићи, тврди да је Пацоли изабран мимо воље грађана и гласовима добијеним под Тачијевим притиском.

Заменица косовског премијера и шефица приштинског тима за дијалог Едита Тахири истиче да ће то бити разговори две државе о техничким питањима.  Неће се, каже, разговарати о суверенитету.

"Европска унија и Америка су као партнери увек били кључни фактор за непредак Косова, посебно у помоћи при оснивању државе, а сада у њеном развоју", каже Едита Тахири.

Њен избор за шефа преговарачког тима Приштине аналитичари и у Приштини и у Београду виде готово исто - сматрају да се Тачи одлучио за особу по вољи Брисела и Вашингтона и да је избором своје заменице показао који значај даје дијалогу са Београдом.

Међутим, аналитичари не верују да ће Едита Тахири моћи Тачију да врати изгубљени ауторитет, нити да ублажи велику кризу косовских институција.

"Мислим да треба да се схвати да и опозиција, а и већина јавности у овом моменту нема неку жељу за дијалогом. Није ствар око госпођице Тахири него у томе да је ова влада слаба и да је дошла после проблематичног процеса избора", каже уредник листа „Коха Диторе" Агрон Бајрами.

"Уопште речено, велики део јавности и скоро цела опозиција мисли да сада није време да се иде у дијалог јер је нејасан и треба да произведе позитивне помаке за Србију, а за Косово се не зна шта ће донети", каже Бајрами.

Избор Едите Тахири није случајан, процењују аналитичари у Београду, видевши у томе Тачијеву поруку да са њом у дијалогу да Косово неће изгубити симболе независности.

"Морам да кажем да се назире једна асиметрија која је све време пратила српско-албански дијалог, односно да ЕУ подржава независност, а да је технички дијалог заправо начин како да се отклоне препреке за ту државу коју су створили, а да се онда притиска Београд да направи велике уступке да би добио статус кандидата", каже Душан Јањић из Форума за етничке односе.

У Приштини, о дијалогу са Београдом, Хашим Тачи разговара са Робертом Купером, изаслаником високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару