Статус кандидата реалан

Србија има реалне шансе да добије статус кандидата ове године, сматра директор Службе за спољне послове ЕУ задужен за Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Директор Службе за спољне послове ЕУ задужен за Западни Балкан Мирослав Лајчак изјавио да Србија и Црна Гора имају веома реалне шансе да добију статус кандидата ове године, док је Хрватска врло близу завршетку приступних преговора.

Лајчак, задужен за односе са Западним Балканом, рекао је да ова година има потенцијала да буде веома успешна и важна година за неколико држава у региону.

Друге државе се суочавају са унутрашњим политичким изазовима и нису спремне да предузму веће напоре ка приближавању Унији, оценио је Лајчак за Ројтерс.

Бивши шеф словачке дипломатије је додао да су многе балканске земље тренутно веома подељене и више концентрисане на унутрашње конфликте него на европске интеграције.

Европски званичник је указао на политичку кризу у Албанији и тензију насталу после антивладиних протеста у Тирани прошлог месеца, када су страдале четири особе.

"Албанија мора да изабере", нагласио је Лајчак, додајући да је Европска унија поставила Албанији јасне услове за добијање статуса кандидата до краја 2011. године.

"Ова генерација политичких лидера има две опције - да европску перспективу за албански народ учини стварном, или да је уништи", рекао је Лајчак.

Босна и Херцеговина је, према његовим речима, такође, на раскршћу и потребно је да, пре свега, буде формирана влада која ће бити способна и посвећена спровођењу европског програма.

Лајчак је рекао да ЕУ види нове косовске лидере као поуздане партнере, јер су изабрани демократским путем, упркос наводима да је косовски премијер Хашим Тачи умешан у криминалне активности.

"Сада очекујемо да се нове институције пуном брзином ангажују у испуњавању европских захтева и желимо да што пре видимо почетак дијалога Београда и Приштине", изјавио је Лајчак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару