Истрага под мандатом УН

Србија инсистира на истрази по наводима Дика Мартија која би имала мандат Савета безбедности, каже министар Јеремић за РТС. Сви злочини на подручју бивше Југославије истраживани су под окриљем Савета безбедности и ово не би требало да буде изузетак, наглашава Јеремић.

Пре неколико дана на седници Савета безбедности, Србија је затражила покретање свеобухватне и независне истраге о наводима из извештаја известиоца Дика Мартија, која би имала мандат Уједињених нација.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар спољних послова Вук Јеремић је рекао да је главни аргумент Србије на седници у Њујорку био то да су сви злочини на простору бивше Југославије истраживани под окриљем Савета безбедности, да су тој институцији подношени и извештаји и да овај случај не би требало да буде изузетак.

"Решавање тих злочина је наш политички и морални императив и од тога нећемо одустати", каже Јеремић, нагласивши да ће Србија о томе преговарати са другим чланицама Савета безбедности.

Јеремић је нагласио да већина чланица подржава Србију по том питању, а пре свега Русија и Кина.

Говорећи о предстојећој посети руског премијера Владимира Путина Србији, заказаној за 23. март, Јеремић је рекао да ће представници Србије и Русије разговарати о политичким и економским питањима.

Када је реч о политичким питањима, према његовим речима, између Београда и Москве нема много размимоилажења, а када је реч о економским темама, биће актуелна питања енергетике и инфраструктуре.

Након тога у Србију ће, према речима Јеремића, доћи руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, који ће и разговарати о будућој посети Бориса Тадића Москви, током које би требало да буде потписан стратешки протокол Србије и Русије.

Јеремић је за најавио посету Сингапуру, Вијетнаму, Брунеји и Индонезији, после чега ће боравити у Швајцарској и Француској.

Главна тема посета биће Косово, рекао је Јеремић нагласивши да следи даљи притисак земљама за признање независности Косова.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару