Поновљени избори на Косову

Гласање у пет општина на Косову, на којима су поновљени парламентарни избори, протекло без неправилности. Косову је потребна нова влада, не само поуздана, већ и чиста и способна, поручио међународни цивилни представник Питер Фејт.

У пет општина на Косову и Метохији, Дечанима, Глоговцу, Србици, Липљану и Малишеву, поновљено гласање на парламентарним изборима, протекло је без неправилности, саопштила је Централна изборна комисија.

Према подацима ЦИК-а у Србици је гласало 58.68 одсто бирача, у Глоговцу 61.60 одсто, у Дечану 34.59 одсто у бирачком центру у Малишеву 36.36 и у једном бирачком центру у Липљану 53.31 одсто.

У тим срединама, на изборима 12. децембра, уочено је да је на бирачким местима гласало више бирача него што их је уписано, негде чак више од 100 одсто.

Избори ће бити поновљени и у Косовској Митровици, још се не зна када, а конституисање косовских институција очекује се у првој половини марта.

Право гласа имало је око 133.000 бирача. За праћење избора било је акредитовано око 2.000 посматрача, међу којима 100 из Европске уније.

Већину гласова у Србици и Глоговцу 12. децембра је добила Демократска партија Косова Хашима Тачија, док је у Дечану победила Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

Косову потребна чиста и способна влада

Међународни цивилни представник ЕУ Питер Фејт изјавио је пред понављање избора да ће њихов исход директно утицати на међународну репутацију Косова.

Косову је потребна нова влада, не само поуздана, већ и чиста и способна, спремна да се ухвати у коштац са тешким зазовима, у партнерству са међународном заједницом, оценио је Фејт у писаној изјави.

"Понављање гласања начин је да се исправе неправилности које су обележиле изборе 12. децембра. Међународна заједница ће пратити изборе и њихов ток ће утицати директно на међународну репутацију Косова", наводи се у Фејтовом саопштењу.

Према Фејтовим речима, лидери странака носе посебну и личну одговорност да спрече преваре и застрашивање.

Фејт је поручио да су Косову потребни поуздан парламент и влада и да институције морају да се заснивају на поштовању закона.

Нова власт на Косову не пре марта

Конституисање косовских институција власти у новом сазиву не треба очекивати пре прве половине марта, изјавила је председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака.

Према њеним речима, у фебруару би требало да буду потврђени и саопштени коначни резултати избора, пошто данас буду понвољени избори у неколико општина и пошто буду поновљени избори у Косовској Митровици, за које међутим датум још није одређен, преноси "Коха диторе".

"Не могу прецизно одредити датум или месец, али уколико узмемо у обзир чињеницу да ћемо и у Митровици поново гласати, вероватно је фебруар месец када би требало да коначно буду потврђени изборни резултати", рекла је Дака.

Одлука Врховног суда да се избори понове и у Косовској Митровици је последња. Накнадних одлука о понављању избора на другим местима неће бити.

На основу Устава Косова одржавање конститутивне седнице Скупштине треба да буде 30 дана након објављивања коначних резултата.

Скупштина затим бира председника, а он мандатара наредне владе, који има рок две недеље да изнесе пред скупштином састав владе.

Према прелиминарним резултатима избора од 12. децембра, највише гласова је добила Демократска партија Косова Хашима Тачија, други је Демократски савез Косова, трећи покрет "Самоопредељење", четврта Алијанса за будућност Косова, а пета Алијанса за ново Косово.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару