Дипломатија у турбулентној години

Српска дипломатија ће у 2011. бити на бранику остварења националних приоритета, рекао за РТС Вук Јеремић. Приоритети у години турбуленције остају исти - Европа, Косово, регион и економска дипломатија, истиче шеф српске дипломатије.

Приоритети спољне политике Србије у 2011. години су Европа, Косово, регион и економска дипломатија, изјавио је министар спољних послова Вук Јеремић, гостујући у Дневнику РТС-а.  

Јеремић је објаснио да је циљ овогодишње амбасадорске конференције, која је одржана у Београду, био да сви дипломатски представници Србије директно од државног руководства, на челу са председником Србије Борисом Тадићем, чују шта су национални приоритети у "турбулентној години" која је пред Србијом, али и светом.

Министар Јеремић рекао је да је у свету време трансформације и да је за малу земљу као што је Србија од есенцијалног значаја да препозна промене и крене у сусрет догађајима.

"Дипломатија ће у 2011. години бити, у неку руку, на бранику остварења националних приоритета. Приоритети остају исти - Европа, Косово, регион и економска дипломатија", рекао је Јеремић. 

Према његовим речима, то што је свет у превирању, не значи да се национални интерес мења. Јеремић је подсетио да је председник апострофирао Европу као стратешки циљ.

"У 2011. години, када кажемо Европа, то ће много више значити наш капацитет да спроведемо унутрашње реформе. Биће много посла за институције ове државе", рекао је министар.

Посао дипломатије ће бити, каже Јеремић, да представи те реформе на начин да се постигне следећа станица у нашем европском процесу, а то је стицање статуса кандидата.

Када је реч о Косову, Јеремић каже да није дошло до било каквих промена, циљ је постизање компромисног решења, које не може бити резултат наметања.

Спречавање признања Косова

"Дипломатија има задатак да настави са свим активностима које је имала и у претходном годинама, до се дође до прихватљивог компримисног решења", истакао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће дипломатија настојати да "ограничи" број признања, као и да спречи улазак Косова у међународне организације.

"Трудићемо се да блокирамо покушај учлањења Косова у међународне организације, што је важан предуслов за постизање компромисног решења".

Говорећи о извештају Дика Мартија, Јеремић је рекао да се ради о застрашујућим оптужбама, које морају до краја бити испитане.

"Потребна је кредибилна међународна истрага. Истина мора изаћи на видело, она не може бити гурнута под тепих", рекао је Јеремић.

Говорећи о 50. годишњици Покрета несврстаних, Јеремић је рекао да ће у септембру у Београду бити скуп Покрета којем ће председавати Египат.

"Иако није члан те организације, Србија ће бити домаћин, а Египат ће председавати", рекао је Јеремић и додао да ће то бити добра прилика за јачање веза са чланицама Покрета несврстаних.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару