Европа стратешки приоритет

Најважнији политички циљ Србије у овој и свим будућим годинама остају европске интеграције, рекао Борис Тадић на амбасадорској конференцији. Српска дипломатија ће се фокусирати на даљу ратификацију ССП-а, добијање статуса кандидата и на датум за почетак преговора са ЕУ, рекао Вук Јеремић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија нема бољу алтернативу од учлањења у Европску унију и додао да би се учлањењем у ЕУ превазишли бројни историјски неспоразуми на Западном Балкану.

Обраћајући се учесницима амбасадорске конференције у Београду, Тадић је рекао да најважнији политички циљ Србије у овој и свим будућим годинама остају европске интеграције.

"Приоритетни циљ је стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ, док у овом тренутку још не можемо да знамо да ли ће добијање датума почетка преговора о приступању Унији да се догоди у овој или следећој години", рекао је Тадић.

Тадић је као други спољнополитички приоритет, који проистиче из Устава и комплексних историјских односа, навео Косово. "Косово је наше унутрашње питање, али је интернационализовано деведесетих година", рекао је председник Тадић.

Говорећи о регионалној сарадњи, председник Тадић е навео да регион Западног Балкана представља и простор "најзначајнијих економских интереса" Србије, пре свега због међународног трговинског споразума ЦЕФТА и других политичких и економских инцијатива.

Отварајући четврту амбасадорску конференцију, министар спољних послова Вук Јеремић рекао је да су приоритети спољне политике у 2011. години, евроинтеграције, наставак мирне одбране уставног поретка, консолидовање регионалне стабилности и сарадње и продубљивање економских односа широм света.

"Србија ће наставити да спроводи ова четири приоритета снажећи билатералне односе широм света који из наше перспективе стоје на четири главна стуба: Брисел, Москва, Пекинг и Вашингтон", рекао је Јеремић.

Министар је рекао да Европа остаје "централни стратешки приоритет" и додао да ће 31. јануара Влада Србије поднети одговоре на упитник Европске комисије.

Српска дипломатија ће се фокусирати на то да се остваре "три веома важне ствари - ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању земљама које то још нису учиниле, добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ као и датума за почетак преговора, навео је Јеремић.

Министар је рекао да је став Србије у погледу независноти Косова непромењен и да по том питању пред спољном политиком стоје два задатка, да обезбеди да се не повећа број земаља које су признале Косово и да се одржи "здраво међународно окружење" за дијалог Београда и Приштине.

Шеф српске дипломатије осврнуо се и на извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о илегалној трговини људским органима, у којем је Хашим Тачи означен као шеф криминалне групе која се тиме бавила, рекавши да српске власти захтевају брзу и свеобухватну истрагу навода које је изнео Марти.

Дзуринда: Разговори о придруживању до краја 2011.

Специјални гост конференције, шеф словачке дипломатије Микулаш Дзуринда рекао је да Србија може до краја године почети разговоре о придруживању Европској унији.

Дзуринда изјавио је да Србија има административне и стручне капацитете који су одлична основа за брзу модернизацију и интеграцију и да 2011. годину треба да искористи за даљи напредак у процесу придружења Европској унији.

"Ова година биће важна за проширење Европске уније, указаће се нове прилике и Србија треба да их искористи што боље", рекао је Дзуринда. Србија је добијањем Упитника направила корак напред ка европским интеграцијама, а како је рекао, тај прогрес помогао је да се ојача процес проширења у региону Западног Балкана.

Оценио је да су земље Западног Балкана фрустриране одлагањем проширења ЕУ, али је додао да тај процес није заустављен и да би "био најбољи исход ако би Србија заједно са Црном Гором крајем године започела преговоре о прикључењу".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару