Тадић и Јосиповић мењају регион

Британски новинар и стручњак за Балкан, Миша Глени, каже да председници Србије и Хрватске трансформишу регион. Београд и Загреб изузетно сарађују с обзиром на недавна трауматична искуства, каже Глени.

Британски новинар и аутор неколико књига о Балкану Миша Глени изјавио је да сарадња Србије и Хрватске "потпуно трансформише тај део Европе" и да огромну улогу у томе имају председници Борис Тадић и Иво Јосиповић.

Глени је констатовао да је "општи утисак да се на простору бивше Југославије ствари крећу напред", али и да је "свима дозлогрдило то што тамо и даље доминирају у великој мери корумпиране и неефикасне елите".

Јасно је да у региону и даље постоје огромни психо-политички проблеми, али је однос између влада Србије и Хрватске трансформисао велики део региона.

Ове две земље заиста сарађују на начин који је прилично изузетан с обзиром на то да су недавно имали трауматична искуства у својим међусобним односима", рекао је Глени за Глас Америке.

"Нико изван региона то није регистровао, али то је нешто што прави потпуну трансформацију тог дела Европе. Питање организованог криминала, сарадња хрватске и српске полиције на веома комплексним случајевима. То су велике ствари које не добијају довољно признања. Апсолутно је исправно нагласити улогу двојице председника, Јосиповића и Тадића", казао је Глени.

Говорећи о Јосиповићу, Глени је оценио да је он "заиста једно лепо освежење када је реч о регионалној политици".

"Тадић је то све прихватио и иде истим путем. Недавно сам чак покушао да продам неколико чланака европској штампи о Тадићевој посети Вуковару. Нико није био посебно заинтересован и помислио сам како су све време представљали Србе као геноцидне манијаке, а сада имамо председника који је био у Сребреници, а потом у Вуковару и Овчари", казао је Глени.

"Он је то у сваком случају урадио и браво за њега", додао је Глени.

Глени је коментарисао и предстојећи дијалог Београда и Приштине оценивши да тренутни проблеми, попут парламентарне кризе на Косову, неће представљати озбиљну препреку преговорима.

"Мислим да све стране желе напредак, али ћемо морати да сачекамо да видимо да ли поседују дипломатске капацитете да то постигну кроз разговоре. Оно што ја видим као добру ствар јесте да ниједан од учесника у овој трци није пао на првој препони, или четвртој и петој. Сви они су и даље у трци и желе успешан исход. Тако да, било би претеривање да кажем да сам оптимиста, али још је могуће постићи нешто", рекао је Глени.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару