Стани или изађи Ибар водо!

За разлику од Срба који живе јужно од Ибра, Срби са севера Косова и Метохије бојкотоваће сутрашње парламентарне косовске изборе. Поручују да поштују став Србије на чијој територији живе, али и да разумеју Србе из централног Косова и Косовског Поморавља, који живе много теже, у већински албанском окружењу.

Мост на Ибру дели Космет географски, на северни и јужни део, на део наслоњен на Србију са већински српским становништвом и на јужни, где владају косовски закони и правила већинског, албанског становништва.

Али и на Србе који ће гласати и оне на северу, који ће бојкотовати изборе.

"Ја не излазим на изборе, нити моји синови и знам да 100 одсто овог живља са севера неће изаћи на изборе. А нашу браћу из енклава у потпуности разумем. Мислим, лично, да су запостављени", каже за РТС један становник северне Косовске Митровице.

Други сматрају да би њихови сународници јужно до Ибра требало сами да одлуче о изласку на изборе и да процене да лиће то имати неку практичну компоненту.

Косметске Србе не дели само Ибар, већ и живот - у енклавама без телефона, струје, посла, живот на друштвеним маргинама.

Дописница Би-Би-Сија Тања Вујисић сматра да све што Београд може конкретно да помогне и уради на северу, не може на југу.

"Мислим да су то Срби јужно од Ибра прихватили, можда је то невољно, можда би они више желели да се за све своје проблеме обрате Београду , али показало се на терену да Београд не може да их решава , упркос доброј вољи", оцењује Вујисићева.

"Оно што је за мене проблем", додаје, "је то што ни Приштина не решава њихове проблеме".

"Али, ето, за сада су Срби решили да се окрену Приштини и видећемо да ли ће им то нешто помоћи и колико", каже дописница Би-Би-Сија.

Ивановић: Вештачка подела

Представници државе сматрају да се вештачки прави подела међу косметским Србима, да се тиме кроји нека нова реалност, како би се отежала позиција Београда у разговорима са Приштином.

"То је потпуно неправедно и у великој мери нетачно, али се ствара такав утисак и чини се да све што буде следило може бити последица перцепције да Срби јужно од Ибра не слушају Београд и да као такви могу да буду конструктиван елемент некакве нове државе. То је веома лош утисак и мислим да ће се обити у главу, пре свега Србима", каже државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић.

У Приштини су и власт и јавност задовољни због повећане зантересованости српске заједнице јужно од Ибра за изборе.

Социолог Антон Беришај сматра да се однос Албанаца према Србима мења , али и да осећа да се у протеклих годину дана од локалних избора мења и однос Срба.

"Чињеница да они показују жељу да се интегришу помоћи ће и Албанцима да их опуштено прихвате и да власт буде одговорнија за њихов живот овде", оцењује Беришај.

И поред бојкота, на северу Космета ипак ће бити отворено 21 бирачко место. По свему судећи, биће то избори за Бошњаке и око 3.000 Албанаца, колико их с правом гласа има на северу Космета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару