Церић није добродошао у Србији

Министарство вера Србије је "озбиљно схватило претње које је Мустафа Церић, реис-ул улема Исламске заједнице БиХ, директно и индиректно упутио Републици Србији и њеној безбедности" и због тога сматра да није добродошао гост.

Министарство вера Србије оценило је данас да је "контроверзни" реис-ул улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафа Церић, током боравка у посети Исламској заједници у Србији, којом руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, "упутио врло претеће и увредљиве поруке Србији".

У саопштењу министарства је наведено да је оно примило к знању речи реис-ул улеме Церића и "озбиљно схватило претње које је овај верски поглавар директно и индиректно упутио Републици Србији и њеној безбедности".

"Због тога сматрамо да Мустафа Церић не заслужује да буде добродошао гост у нашој земљи", истиче се у саопштењу.

Министарство је указало да је реис-ул улема један од неколико бошњачких политичара који су имали приступ тајним ратним финансијским фондовима и да је творац идеје о Бошњацима као делу турског народа и хегемонистичке великобошњачке идеологије о "босанској нацији од три етничке групе".

Церић је, подсећа се у саопштењу, на скупу у Новом Пазару, у виду својеврсне заклетве, присутнима пренео поруку са надгробног споменика ратног лидера босанских Муслимана Алије Изетбеговића: "И кунемо се Великим Богом да нећемо робови ничији бити".

У саопштењу је наведено и да је Церић подржавао сецесију Косова и Метохије, као и да јавност стога оправдано поставља питање да ли реис-ул улема Церић прети Србији ратним обрачуном по босанском или косовском сценарију и шта тако непромишљена особа уопште ради у нашој земљи?

"И поред ове опасне претње коју је упутио Републици Србији, а која је на истом злослутном трагу као и његова идеологија да српска нација у Босни и Херцеговини не постоји, реис-ул улема Церић је неосновано и дрско изјавио да се 'у Србији крше људска права муслимана'", наведено је у саопштењу.

Верски поглавар муслимана у Босни и Херцеговини, који негира постојање српске нације у тој суседној земљи и тиме Србима ускраћује право на постојање, "оптужује" Републику Србију за "кршење људских права муслимана", констатује се у саопштењу.

Додаје се да непристрасан посматрач може само да се упита докле досежу границе Церићевог лицемерја.

Наравно, указује министарство, измишљотину о "кршењу људских права муслимана" одмах су демантовали угледни политички и верски лидери Бошњака и муслимана у Србији.

И Министарство вера има, такође, потребу да обавести јавност да пружа знатну финансијску помоћ за верске, културне, просветне и научне потребе муслимана (исламска веронаука, медресе, часописи и новине, стипендије) у Србији, наведено је у саопштењу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи