Усвојен Предлог закона о проглашењу АП КиМ за подручје посебне социјалне заштите

Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о проглашењу Аутономне Покрајине Косово и Метохија за подручје посебне социјалне заштите, којим се уређују права на посебну социјалну заштиту, као и услови, надлежност и поступак за остваривање тих права, како би се спречило настајање социјалне искључености на том подручју и отклониле њене последице.

Проглашењем Косова и Метохије за подручје посебне социјалне заштите пружа се финансијска подршка законом предвиђеним категоријама становништва, са циљем њиховог опстанка на тој територији и подстиче очување културног и историјског наслеђа са наглском на демографски, економски и културни развој.

Циљ доношења ових законских решења јесте подршка незапосленима, односно старијим од 65 година који нису остварили право на пензију, како би им се обезбедила финснијска потпора продуктивном животу и отклониле последице социјалне искључености.

Специјализација судова за кривична дела извршена на територији КиМ

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о организацији и надлежности правосудних органа у процесуирању кривичних дела извршених на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија.

Предложеним законом предвиђени су адекватни механизми за повезивање правосудних органа и концентрације стручног знања које би, у зависности од сваког конкретног предмета, јавном тужилаштву пружало јаку потпору не само за спровођење истраге, односно прикупљање доказног материјала за подизање оптужног акта, већ и даље током судског поступка, све до правоснажног окончања.

Такође, предложеним законом се омогућава специјализација судова који суде у предметима за кривична дела извршена на територији Косова и Метохије и концентрација њихове надлежности, како би суђења у овим кривичним поступцима била ефикаснија и добила на значају.

Нова законска решења предвиђају да су надлежни за поступање у предметима за кривична дела у првом степену Више јавно тужилаштво и Виши суд у Београду, а за поступање у другом степену Апелационо јавно тужилаштво и Апелациони суд у Београду.

Такође, предвиђено је да се у Вишем јавном тужилаштву у Београду образује Посебно одељење за кривично гоњење кривичних дела која су извршена на територији Косова и Метохије.

До краја новембра исплата 10.000 пољопривредницима

На седници је усвојен измењен и допуњен Закон о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, који у области биљне производње предвиђа да ће се у 2025 години регрес за сертификовано семе исплаћивати у износу до 17.000 динара по хектару.

Право на регрес за сертификовано семе у 2025. години може да се оствари ако је рачун о куповини тог семена издат у периоду од 1. августа 2024. године до дана подношења захтева.

Такође усвојена је и Уредба о изменама Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2024. години којом се омогућава да се до краја новембра исплати додатних 10.000 динара свим пољопривредницима који су остварили право на основне подстицаје у биљној производњи у 2024. години.

На седници је усвојен измењен и допуњен Закон о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, који у области биљне производње предвиђа да је регрес за семе одређен као регрес за сертификовано семе и исплаћује се у износу до 17.000 динара по хектару, што је знатно више него износ до 6.000 динара, колико је тренутно прописано. Право на регрес за сертификовано семе у 2025. години може да се оствари ако је рачун о куповини тог семена издат у периоду од 1. августа 2024. године до дана подношења захтева.

У области сточарства омогућено је да лице које је остварило право на подстицаје за квалитетне приплодне млечне и товне краве у 2024. години оствари и право на додатна средства за квалитетне приплодне првотелке.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи