Штрбац: Америка нам је дала случај на тацни, Мрнџићу због злочина над Србима да се суди у БиХ

Након што је Кемал Мрнџић осуђен у Америци због улоге у ратном логору у Челебићима, Саво Штрбац, председник Документационо-информативног центра Веритас, за РТС каже да очекује да ће против Мрнџића органи гоњена на подручју БиХ отворити истрагу, као и да ће му бити суђено због злочина над српским затвореницима. Дописник РТС-а из Чикага Александар Жигић истиче да ће Мрнџићу казна бити изречена у јануару, а да српска заједница оцењује да је правда спора, али достижна.

Суд у америчкој савезној држави Масачусетс је прогласио кривим Кемала Мрнџића због улоге у прогону, мучењу и убијању српских затвореника у ратном логору Челебићи у Босни и Херцеговини 1992. године, саопштило је америчко министарство правде.

Мрнџић, бивши надзорник логора у Челебићима, ухапшен је у Бостону 17. маја 2023. године.

У овом тренутку је у притвору у Бостону, имовина му је блокирана, а породица је у фази депортације.

Дописник РТС-а из Чикага Александар Жигић изјавио је за РТС да је реакција српске заједнице у Чикагу позитивна, те да кажу да је време да се чује истина, као и да је правда спора али достижна.

Према његовим речима, медији преносе да ће Мрнџићу 22. јануара бити изречена казна, која може да буде и до 30 година затвора и до милиона долара.

Ред је на органе гоњења у БиХ

Саво Штрбац, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да га фасцинара што се у извештају каже да је Мрнџић осуђен због лажних изјава приликом аплицирања за улазак у САД да није био у рату, али не и због злочина у Челебићима.

"Када се све зброји, због лажних изјава могао би да добије казну од толико година затвора. Био им је довољан повод да се лажно представљао. Очекујем да ће органи гоњена кривичнога на подручју БиХ отворити истрагу против њега, те да ће га процесуирати, као и да ће му бити суђено за злочин у Челебићу", каже Штрбац.

Према његовим речима, Америкаци нам на тацни сервирају случај, јер су то пропустили посла рата да учине истражитељи Хашког трибунала.

"Очекујем и да ће други људи који су чинили злочине бити откривени широм света, по било ком основу и да ће им се судити где су злочин починили", каже Штрбац.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи