Вучић: Сарадња са Мађарском на највишем историјском нивоу; Шујок: Учинићемо све да Србија што пре уђе у ЕУ

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија и Мађарска имају свеобухватну сарадњу у више области, као и да су односи те две земље на највишем историјском нивоу. Председник Мађарске Тамаш Шујок, који борави у дводневној посети Србији, изјавио је да ће његова земља учинити све да што пре Србија постане пуноправна чланица ЕУ. Двојица лидера су на конференцији за новинаре најавили низ заједничких пројеката.

Председник Мађарске Тамаш Шујок стигао је у посету Србији синоћ. На Палићу се састао са председником Савеза војвођанских Мађара Балинтом Пастором, где су разговарали о питањима националне политике, о српско-мађарским односима, о раду и даљим циљевима СВМ-а.

Према данашњем програму посете, церемонија свечаног дочека мађарског председника испред Палате Србије предвиђена је у 9.00 часова, после чега ће бити одржан тет-а-тет састанак двојице председника, а потом и састанак чланова делегација Србије и Мађарске, саопштено је раније из Председништва.

Око 10.25 предвиђене су и изјаве за медије Вучића и Шујока.

Двојица председника ће око 15.00 посетити Чуруг, где ће положити венце на Споменик помирења, који је подигнут у знак сећања на невине мађарске жртве из 1945. године.

Тај споменик је откривен 26. јуна 2013. године на скупу српско-мађарског помирења, а садржи три фигуре изведене у бронзи које у позадини обједињава камени зид.

Вучић и његов мађарски колега ће потом положити венце и у Музеју жртава рације "Топалов магацин" у Чуругу. "Топалов магацин" има статус историјског споменика, а као Музеј жртава рације отворен је такође 26. јуна 2013. године.

На Жабљу ће бити организовано благосиљање обновљене католичке Цркве Снежне Госпе и обраћање Вучића и Шујока.

Током посете Србији, Шујок ће се састати са премијером Милошем Вучевићем, а разговараће и са председницом Скупштине Србије Аном Брнабић.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи