Читај ми!

Колоне са српском робом на Мердару – слободан проток или наставак блокаде другим средствима

На административном прелазу Мердаре већ неколико дана, камиони са робом из Централне Србије чекају на улазак на територију Косова и Метохије и по неколико сати. Колона је дуга близу три километра. Привремене институције у Приштини намерно компликују административну процедуру за улазак српске робе у јужну покрајину, поручује Београд. Из привремених институција у Приштини тврде да недостатак контролних скенера успорава преглед камиона.

Српска роба преко Мердара слободно може на територију јужне покрајине, aли само на папиру. У пракси, километарске колоне због детаљне контроле камиона. Прегледи трају непотребно дуго, каже премијер Вучевић.

"Прегледи намерно трају дуго, на прелазу претресају све, ствара се нервоза и отежава улазак српске робе на Косово и Метохију. На овај начин се у пракси поништава оно што је договорено и потписано у Берлину. Чекамо да се отворе прелази Јариње и Брњак. Ово је све игра стрпљења, малих потеза у великој игри“, каже Вучевић.

У нормалним околностима, на Мердару се просечно прегледа око 250 камиона дневно, а претходних дана мање од 40.

"Мислимо да је то један врло јасан политички начин да се успори, ако не и заустави, пласман финалних производа на Косово, дакле наставак оне мере, више није блокада, али је један начин онемогућавања пословања. Имамо један број шпедитера који су рекли да неће да возе тамо, јер губе дане чекајући на Мердару", наводи саветник председника Привредне коморе Србије Ненад Ђурђевић.

Из привремених приштинских институција кажу да је једини разлог за гужву недостатак скенера, због чега се све ради ручно.

С друге стране, у Београду упиру прстом у Аљбина Куртија, јер не спроводи потписане споразуме.

"Он уради само оно што је притисак његових спонзора. Кад му Берлин каже да неће бити на састанку у Берлину уколико не потпише споразум Цефте о слободном протоку робе, људи и капитала он онда отвори Мердаре, али тако отвори да прође пар камиона и направи се колона од неколико километара“, наводи Зоран Анђелковић, в. д. директора "Поште Србије".

Приштина је дозволила улазак готових производа из Централне Србије од 7. октобра, али само на административном прелазу Мердаре, уз појачану контролу.

Одлука је уследила после захтева Немачке да то учини, као услов за учешће на самиту Берлинског процеса. 

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи