Читај ми!

Кфор одбацио Куртијев захтев за враћање зоне безбедности дуж административне линије

Мисија Кфора у Приштини одбацила је захтев премијера Аљбина Куртија за враћање копнене и ваздушне зоне безбедности дуж административне линије између централне Србије и Косова и Метохије.

Аљбин Курти је захтев за враћање копнене и ваздушне зоне безбедности дуж административне линије између централне Србије и Косова и Метохије, у ширини од пет, односно 25 километара, изнео последњих дана, оптуживши власт у Београду да је за две године четири пута довела своју војску близу те линије и да присуством својих трупа наводно диже тензије и представља безбедносну предњу.

У одговору Кфора приштинским медијима, наводи се да је копнена и ваздушна зона безбедности потпуно релаксирана 2015. године.

Истичући да поступају у складу са резолуцијом 1244, из мисије Кфора наводе да је начин на који сада делују исправан и да нема места за промене.

"Копнена и ваздушна зона безбедности, успостављена Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војнотехничким споразумом из 1999. године, потпуно је релаксирана 2015. године. Кфор има видљиво и флексибилно присуство и пажљиво прати ситуацију. Настављамо да испуњавамо свој мандат Уједињених нација – на основу Резолуције Савета безбедности 1244 из 1999. – доприносећи безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову, у свако време и на непристрасан начин”, истиче се у реаговању, дан након што је именован нови командант Кфора.

Подсећају да Кфор делује као трећи безбедносни систем, у блиској сарадњи са полицијом и Мисијом владавине права ЕУ (ЕУЛЕКС), који су први, односно други безбедносни прстенови.

"Такође, командант Кфора остаје у блиском контакту са свим својим главним колегама, укључујући представнике безбедносних организација Косова и начелника Заједничког штаба Оружаних снага Србије. То је кључ за гарантовање стабилне безбедности на целом Косову и за одржавање регионалне стабилности", саопштио је Кфор.

недеља, 13. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи