Читај ми!

Јевтић: Приштина и у Штрпцу покушава да отме српску имовину, предузимаће све радикалније потезе

Председник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић наводи за РТС, поводом покушаја Приштине да преузме српску имовину у тој општини, али и у Грачаници и на северу Косова, да је основа политике Аљбина Куртија наставак институционалног насиља и терора над Србима и упозорио да ће Приштина, у сусрет изборима на КиМ, предузимати све радикалније потезе против Срба.

Агенција за приватизацију у Приштини објавила је позив за давање у закуп неколико објеката на територији општине Штрпце, без сагласности локалног руководства. У закуп су понуђени објекти "Градска кафана" у Штрпцу и хотел "Бреза" на Брезовици, те "Партизанка" и "Експрес ресторан" у хотелу "Молика" на ски-центру.

Потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић упозорава да Приштина и у тој општини као и на северу Ким поново покушава да узурпира и преотме српску имовину.

Истиче да је реч о наставку атака на српску имовину и спровођење институционалног терора и насиља у свим срединама у којима живе Срби.

"Дешава се оно што је основа Куртијеве политике, а то је наставак институционалног терора. Ево у Штрпцу, сада за циљ имају да јавне објекте који се налазе на територији наше општине, а који су део  центра Брезовица, дају у закуп, иако је општина Штрпце у неколико наврата, уназад, неке од ових објеката прогласила као објекте од јавног значаја за саму локалну самоуправу", наводи Јевтић.

То, додао је, није само случај у Штрпцу, с обзиром на јучерашњу одлуку о присвајању 13 хектара и 33 ари имовине у атару Грачанице, али и на све што се дешава на северу Косова.

"Дакле, те и такве одлике за циље имају не само угрожавање јавног интереса општина са српском већином, већ да на неки начин имају утицај на однос становништва тиме што ће се ти објекти или та имовина давати Албанцима који ће користити ту имовину, и то Албанци који нису из ових средина. И на тај начин ће се мењати и сама структура становништва. Дакле, много је тога је  позадина једне овакве одлуке, али она у примарном смислу од стране режиму у Приштини за циљ има дестабилизацију ситуације", наводи Јевтић.

Говорећи о плану за затварање Центра за социјални рад у Лепосавићу, Јевтић је рекао да се "удара се на важну институцију у тој општини, која се брине о најугроженијима, те да је јасно шта је циљ Куртијевог режима".

Приштина не преза ни од чега, многи Срби у притвору неосновано

Напомиње да су Срби на простору АП КиМ од 1999. године пролазили кроз различите изазове - погром, злочини, наводећи бројна места страдања Срба, као што су Гораждевац, Ливадице, Церница, те да се данас многи Срби неосновано хапсе.

Указује да је оно што сада Приштина ради – нека врста хибридног рата, покушај погрома Срба и њиховог исељавања, коришћењем институционалне репресије.

"Не презају ни од чега. Многи Срби су у притвору неосновано, у циљу застрашивања. Посебно је ту удар био на северу, али и јужно од Ибра, нарочито у срединама где су Срби хтели да се врате на своја имања“, рекао је Јевтић.

У том смислу, навео је пример повратника Жарка Зарића из Љубожде код Истока, који је сада у притвору под отпужбом за ратни злочин.

"Приштина ће предузимати све радикалније потезе против Срба"

На питање колико је ситуација опасна, одговара да се Срби свакодневно суочавају са изазовима које креира Аљбин Курти.

Подсећа да је општина Штрпце 16. марта и 7. јула 2022. године прва била на удару режима у Приштини и припадника тзв. косовске специјалне полиције.

"Ситуација је не само опасна, већ се свакодневно суочавамо са изазовима које креира Курти. Након тога смо имали неколико сличних акција на северу КиМ, као и у општини Гора. Све то креира тешку ситуацију", упозорио је Јевтић.

Упозорава да ће како се ближе избори на Косову и Метохији, режим у Приштини предузимати све радикалније и радикалније одлуке, кораке, потезе, све са циљем дестабилизације ситуације и напада на српски народ у јужној српској покрајини.

Благе реакције Међународне заједнице

Указује да је Међународна заједница јако блага у деловању да се оно што Курти ради заустави.

"Кажем у деловању, јер нама рећи, нама саопштења ништа не значе. Од њих смо тражили када год имамо прилику да са представницама Међународне заједнице разговарамо, конкретне акције, конкретно деловање", истиче Јевтић.

Изразио је уверење да ће неко коначно учинити нешто у међународној заједници, додајући да Срби не одустају од живота на простору АП КиМ.

"Ми верујемо у Београд, државу Србију, председника Александра Вучића, Канцеларију за КиМ и у све оно што раде да се спречи крајњи циљ Куртија - да се сви Срби раселе", нагласио је Јевтић.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи