Читај ми!

Ђурић о односима Србије и Хрватске: Кључна реч је будућност

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је у Загребу, на свечаном отварању Српског културног центра, да ће Србија и Хрватска у наредном периоду наставити да појачаним снагама раде на решавању отворених питања и трасирању будуће сарадње.

Марко Ђурић истиче да је за њега, када је реч о међудржавним и међунационалним односима, уз сво уважавање према прошлости и тешким тренуцима, кључна реч будућност.

"Ја верујем да у тој будућности можемо да се базирамо на кључним речима као што је поштовање, које треба да прерасте у веће поверење, које, уверен сам, у будућности може да прерасте у пријатељство. Знам да су ово можда велике речи, али посвећен сам, и бићемо посвећени томе да радимо на решавању свих питања и унапређењу односа", поручио је Ђурић.

Према његовим речима, Србија ће наставити да помаже српској заједници у Хрватској, али и уложити додатне напоре да хрватска заједница у Србији буде своја на своме, саопштило је ресорно министарство.

"И хрватска заједница у Србији, и српска заједница у Хрватској су аутономне националне заједнице, које јесу и морају бити своје на своме у свако доба и у сваком тренутку", објаснио је Ђурић.

Ђурић: Поносан што у Загребу на свом писму видим исписан назив СКЦ-а

На свечаности, којој су присуствовали и представници Владе Хрватске, градске власти, као и српске заједнице у Хрватској, министар Ђурић је истакао да га испуњава поносом то што је од говорника слушао о труду који се улаже у овој генерацији како би се односи између Срба и Хрвата учинили бољим кроз поштовање и уважавање култура, националних заједница, историје и колективних потреба које наши народи имају.

"Желим да захвалим овде присутним представницима српских организација у Републици Хрватској на томе што су у једном турбулентном времену предано и марљиво радили на очувању свог културног и националног идентитета, свог духовног и верског идентитета, али и на томе да буду постојани мост сарадње између наших држава и наших народа и у времену када ту сарадњу није било лако одржавати", рекао је Ђурић.

Сличну улогу су, како је нагласио, имали и припадници хрватског народа у Србији. Истакавши да је поносан што у срцу Загреба види на свом писму и језику исписан назив Српског културног центра, Ђурић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије, као и Влади Хрватске на помоћи и подршци српској заједници у Хрватској.

Ђурић се раније данас у Загребу састао са хрватским колегом Гораном Грлићем Радманом, са којим је, како је рекао, имао конструктиван и добар разговор.

петак, 11. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи