Читај ми!

"Око": Ердоган покушава да се наметне као посредник у сукобима

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган од вечерас је у дводневној званичној посети Србији. Војислав Лалић, новинар и аутор књиге "Ердоган, изабрани султан", каже да турски председник покушава да се представи као посредник у регионалним и светским сукобима. Ванредни професор на Факултету безбедности Владимир Ајзенхамер тврди да су односи Србије и Турске на високом нивоу и да је у том смислу Ердоган прагматичан политичар. Присталице Ердогана ће прећутати неке друштвене промене Ататурка од којих се турски председник удаљио, истиче Стеван Костић, новинар РТС-а. Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић наглашава да је Ердоган харизматична личност и да је његов пут ванинституционалан – дошао је из обесправљене масе и светски је феномен.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган једини је човек кога је наочиглед целог света чекао Владимир Путин. Истовремено, то је државник који је пре неколико дана у срцу Сједињених Држава, у Њујорку, заобишао састанак са Џозефом Бајденом. Лидер је једине чланице НАТО-а која купује наоружање од Руса, док своје продаје Украјинцима. Према мишљењу његових присталица, Турцима је вратио достојанство. Опоненти тврде да им је исто одузео, јер је реч о султану који побеђује на изборима. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган од вечерас је гост Београда. У Београд је стигао из Тиране.

Војислав Лалић, новинар и аутор књиге "Ердоган, изабрани султан", каже да турски председник пословично одржава добре односе са балканским земљама уз изузетак Грчке, те да је Балкан приоритет.

"Ердоган, додуше, има блиске односе са Приштином и то је сигурно било једно од питања у Тирани. Како пишу турски медији, питање Косова биће на дневном реду и у Београду, јер Ердоган и у свету, после учвршћивања својих позиција у земљи, покушава да се наметне као посредник у регионалним и светским сукобима", наводи Лалић.

Ванредни професор на Факултету безбедности Владимир Ајзенхамер сматра да Ердоган вероватно и даље мисли да је "Косово и Турска, а Турска и Косово", али да је свој став од пре 11 година донекле ублажио.

"Изузетно је прагматичан. И политика између Србије и Турске је на веома високом нивоу од тада и таквих изјава ће бити веома мање", каже Ајзенхамер.

Лалић сматра да су Вучић и Ердоган ту применили једну формулу која је у политици одавно позната.

"Немојмо да оптерећујемо разговоре темама о којима не можемо да постигнемо договор, а једна од таквих је и Косово", истиче Лалић.

Наслеђе Ататурка и пут из масе 

Новинар Радио-телевизије Србије Стеван Костић, који је пратио председничке изборе у Турској 2023, истиче да је Запад те изборе прогласио најважнијим у претходној години.

"Када разговарате са присталицама Ердогана о критикама према Ататурку, они ће вам увек говорити како је Ататурк велики војсковођа, али ће прећутати неке друштвене промене од којих се Ердоган удаљио", приметио је Костић.

Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић наглашава да је Ердоган политичар од расе.

"Харизматична личност која прави лични контакт на први поглед. Почео је као продавац ђеврека и имао је тежак пут ка врху власти за разлику од других политичара, који су се институционално пробијали до врха. Ердоган је на власт дошао из масе која је била обесправљена. Био је и у затвору због песме која се сматрала исламистичком. Било му је забрањено бављење политиком и на тренутној светској сцени заиста је феномен. Власт је освојио на тежак начин и Турском је овладао у потпуности тек после 10 година", сумирао је своје виђење Спасојевић.

На питање шта Ердогану даје за право да наводно бира да ли ће да се састане са америчким председником, или да вешто мења ставове, професор Владимир Ајзенхамер сматра да му такву моћ даје држава.

"Односно, чињеница да је председник државе која је изузетно геополитички важна и фактор без кога не можете на Блиском истоку и у Азији", каже Ајзехамер.

После свечане церемоније дочека турског председника испред Палате Србија у петак, уследиће састанак са домаћином, председником Александром Вучићем, а потом и четврта седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске и потписивање споразума о сарадњи.

Целу емисију "Око" погледајте у видео-запису на почетку текста...

четвртак, 10. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи