Вучевић: Потписан Меморандум за градњу заједничког гасовода са Северном Македонијом

Премијер Милош Вучевић рекао је у Скопљу да су се владе Србије и Северне Македоније сагласиле и потписале Меморандум који предвиђа заједничку изградњу гасовода дужине око 70 километара, који би имао годишњи капацитет од око 14 милијарди кубних метара природног гаса. Мицкоски: Србија и Северна Македонија деле визију да је будућност региона у ЕУ.

Вучевић је, на на заједничкој конференцији са председником Владе Северне Македоније Христијаном Мицкоским, рекао да Меморандум о разумевању и сарадњи у области гаса између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике, рударства и минералних сировина Северне Македоније, представља увод у изградњу новог интерконектора.

"Он је дужине неке око 70 км и могао би да има капацитет, односно треба да има капацитет годишњег промета око 14 милијарди кубних метара природног гаса", навео је Вучевић и додао да је намера да Србија преко Северне Македоније добије још једну линију снабдевања природним гасом.

"То је веза преко Северне Македоније ка Грчкој, ка Александрополису, одакле стиже гас. Оно што јесте наша стратешка одлука, говоримо о Републици Србији, јесте да имамо диверзификацију извора снабдевања природним гасом. Ми, наравно, желимо да не изгубимо ниједног од партнера, али желимо да ширимо партнере који су заинтересовани да сарађују с нама на пољу енергетике и то ће довести свакако или допринети енергетској стабилности за нашу државу", рекао је Вучевић.

Нагласио је да је гас за Србију од великог значаја и за производњу електричне енергије, али и за рад великог броја страних компанија које послују у земљи, али и за снабдевање домаћинстава.

"Тако да је нама природа на овај крак преко Северне Македоније, ка луци у Грчкој. И оно што је председник Владе Северне Македоније кандидовао јесте да се паралелно ради и нафтовод и да добијемо и ту могућност снабдевања нафтом ка нашој држави", истакао је Вучевић.

Додао је да је током сусрета са македонским колегом, поред инфраструктуре, доминирало питање енергетике и указао да сви све више трошимо електричне енергије, јер индустрија расте, али и грађани све више троше електричне енергије.

"Морамо разумети климатске промене, морамо разумети шта је оно што је зелена агенда Европске уније, у чему мора да се сагласи или синхронизује и Западни Балкан, а истовремено да не изгубимо економски и енергетски потенцијал", навео је Вучевић.

Указао је да ће обе земље морати много тога да ураде на том пољу.

"Пуно посла нас чека, тако да је добра ствар да смо се сагласили да изградимо нови гасни интеркоментор", додао је Вучевић и указао да би Србија са том гасном интерконекцијом свакако била боље снабдевена природним гасом из јужног правца.

За премијера Вучевића приређен је свечани дочек испред владе Северне Македоније, а после тога се састао са колегом Христијаном Мицкоским.

Мицкоски: Србија и Северна Македонија деле визију да је будућност региона у ЕУ

Председник Владе Северне Македоније Христијан Мицкоски изјавио је, после састанка са премијером Србије Милошем Вучевићем који борави у званичној посети Северној Македонији, да је разговарано о побољшању веза и економије две земље, додајући да Србија и Северна Македонија деле визију да је будућност региона у Европској унији.

Мицкоски је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије рекао да је било речи и о сарадњи у области културе, образовања и да су се сагласили да инвестирање у младе представља инвестирање у будућност.

“Говорили смо и о изазовима са којима се суочава регион, важно је да заједно радимо на стабилности целог региона и сагласили се да је дијалог једини пут ка решавању несугласица”, рекао је Мицкоски.

Додао је да две земље деле визију да је будућост региона у Европској унији и да заједничким напорима могу да испуне критеријуме, као и да донесу добробит грађанима од европских интеграција.

Мицкоски је навео да Северна Македонија завршава тендерску документацију за интерконектор који треба да почне да се гради. Навео је да је речи и о изградњи брзе пруге која представља стратешки приоритет владе Северне Македоније, додајући да регионално повезивање остаје приоритет две земље.

Премијер Вучевић састаће се и са представницима српских удружења, културно-уметничких друштава, политичких партија, као и српских компанија које послују у Северној Македонији.

Премијер Вучевић је пре месец дана, на састанку у Београду са потпредседником Владе Северне Македоније Иваном Стоилковићем, рекао да две земље немају отворених питања и да ће са Северном Македонијом радити на јачању региона и придруживању Европској унији.

Тада је такође речено да се очекује формирање Комисије за економску сарадњу, као и да Србија и Северна Македонија треба да сарађују и поводом интерконектора за снабдевање енергентима.

Северна Македонија је крајем јуна добила нову владу на чијем је челу Мицкоски.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи