Ђурић: Србија је окренута будућности и води политику пружања руке свима

Србија фундаментално припада Европи, ми смо Европљани колико и Немци, али не заборављамо своје пријатеље из Африке, Латинске Америке и Азије и захваљујући таквој политици 27 земаља је променило свој став о КиМ. Показали смо да смо окренути будућности, да желимо да градимо путеве и мостове сарадње са свима, рекао је за РТС шеф српске дипломатије Марко Ђурић.

Наступима делегације Србије и председника Александра Вучића на међународним форумима и у УН показали смо да да смо једна од ретких земаља која има активан дијалог и са земљама запада и са земљама истока, каже министар спољних послова Марко Ђурић.

"Наравно, знамо где припадамо, Србија је на европском курсу", рекао је министар Ђурић.

Користим сваки разговор да објасним кроз шта пролази наш народ на КиМ

После састанака у Њујорку и Вашингтону али и Бриселу министар спољних послова верује да саговорници са којима су разговарали боље разумеју ситуацију на КиМ и положај српског народа.

"Мука нашег народа на КиМ је огромна и сваки састанак користим да нашим саговорницима приближим кроз шта наш народ пролази. Дипломатску борбу смо однели и на адресе које су традиционално подржавале Приштину. И у Вашингтону и у Бриселу данас знају за захтев Београда на повратак на пређашње стање. То пре свега подразумева повратак Срба у полицију на северу КиМ, одржавање избора у општинама на северу, а не да их воде људи који имају подршку 0,03 одсто грађана, као и да српске судије и тужиоци добију своје позиције у систему. Нисам оптимиста по том питању и мислим да ће Куртијев режим увек тражити начин да загорча живот Србима", објашњава Ђурић.

Министар спољних послова каже да Курти није очекивао овако снажан и промишљен отпор пре свега самих Срба са КиМ који не желе апартхејд који спроводи приштински режим.

Када је реч о најавама да би Приштина могла да укине забрану уласка робе из централне Србије, Ђурић каже да блокада Куртијевог режима највише погађа оне који су најугроженији.

"То је обичан народ, и овде није реч о томе да ли ћете да купујете млеко 'кравицу' или неко увезено ко зна одакле, већ то доводи и до затварања продавница и губитка радних места", рекао је Ђурић.

Србија окренута будућности а не прошлости

У последње време све чешће се помиње промена парадигме на Западном Балкану, али министар спољних послова подсећа да атмосфера на међународним форумима за Србију никада није лака.

"Увек има оних који би Србији да лепе неке етикете и да је враћају у деведесете. Међутим, ми смо показали да смо окренути будућности, да желимо да градимо путеве и мостове сарадње са свима. Србија жели другачији регион, окренут будућности, а не прошлости", рекао је Ђурић.

Фундаментално ми смо Европљани као и Немци

Када је реч о односима са Немачком министар наглашава да је економска сарадња две земље у сталном порасту.

"Председник Вучић је последњих месеци имао и неколико важних стратешких разговора са канцеларом Шолцом, што је веома важно за наше позиционирање у том делу међународне заједнице. У Немачкој постоје и многи људи који схватају значај сарадње наше две земље, и надам се да ће се ти позитивни трендови наставити. Не слажемо се увек, имамо различите ставове и гледишта о неким питањима, али фундаментално ми смо Европљани као и Немци", истакао је Ђурић.

Ђурић понавља да Србија не заборавља ни своје пријатеље из Африке, Латинске Америке и Азије, и наглашава да је захваљујући таквој политици 27 земаља променило свој став када је реч о КиМ, и да Србију данас по том питању подржава 110-111 земаља. 

"У свету све више влада закон јачег, али Србија ће наставити да се чврсто држи међународног права, пружене руке према свима. Настојаћемо и да у региону наставимо да стварамо што пријатељскије, безбедније и развијеније окружење", рекао је у Разговору за РТС министар спољних послова марко Ђурић.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи