Османи и Бербок о деблокирању регионалног тржишта и чланству у међународним организацијама

Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок захтевала је од председнице Вјосе Османи напредак институција у Приштини у деблокирању функционисања регионалног тржишта Цефта и нормализацију односа са Београдом.

 Немачко министарство спољних послова Немачке објравило је на другштвеној мрежи Икс састанак Аналена Бербок са Вјосом Османи.

"Немачка прати Косово на путу ка ЕУ. Регионална интеграција у и са Западним Балканом захтева напредак у Цефта и нормализацију између Косова и Србије. О томе су данас разговарали Бербок и председница Вјоса Османи у Берлину“, наводи се у објави немачког министарства спољних послова објављеним на мрежи Икс.

Објава немачког министарства уследила је након што је Османијева навела да је од Бербокове затражила подршку за чланство у Савету Европе, НАТО-у, ЕУ и другим међународним организацијама.

Из кабинета Османијеве су навели да је истакла "да је циљ институција у Приштини интеграција Срба у друштво и институције, али то ометају Србија и њен председник".

Османијева тврди да је Приштина у процесу дијалога са Београдом "показала посвећеност решавању питања која су у интересу грађана и регионалног мира и стабилности".

Власт у Приштини блокира рад Цефта, инсистирајући на представљању у тој организацији као суверена чланица, без УНМИК-а, како је то било до сада и без звездице у називу, на чему инсистира међународна заједница.

Немачки званичници су осим напретка у Цефта, од власти у Приштини затражили да укину забрану робе произведене у централној Србији, јер ће у супротном ризиковати удаљавање из удруживања и средстава које региону доноси Берлински процес.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи