Ђурић: Србија посвећена искорењивању тероризма

Министар спољних послова Марко Ђурић је на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а у Вашингтону рекао да овим учешћем Србија истиче значај борбе против глобалног тероризма и потпуно је посвећена искорењивању тероризма, саопштило је Министарство спољних послова. Ђурић је разговарао и са новим министром спољних послова Холандије Каспером Велдекампом.

"Србија је потпуно посвећена искорењивању тероризма који представља озбиљну претњу у времену у коме живимо. Посебно је значајно што Србија активно сарађује са међународним партнерима и кроз обавештајне, безбедностне, војне, полицијске канале на сузбијању глобалног тероризма као претње", рекао је Марко Ђурић.

Додао је да Србији тероризам није удаљена ствар већ нешто што је деценијама присутно у нашом региону.

"Као што знамо и са територије наше земље, дакле из наше јужне покрајине је велики број терориста отишао у ИСИС и све ово заједно представља разлог више да сарађујемо са међународним партнерима на борби против овог глобалног проблема", изјавио је Ђурић.

Рекао је да данашњи састанак представља још један корак напред у заједничком међународном деловању на суочавању са овом претњом и нагласио је да је разговарао и са новим холандским министром спољних послова.

"Уверен сам у то да у наредном периоду можемо значајно да унапредимо односе са Холандијом", истакао је Ђурић.

Подршка Холандије на европском путу Србије

Како се наводи у саопштењу, Србија и Холандија имају дугу историју односа и у Србији послује велики број холандских компанија које запошљавају око 15.000 радника, које је значајно доприносе нашој економији. 

Ђурић је разговор са Велдекампом оценио као веома добар. 

"Договорили смо се да појачамо контакте између наших институција. Презентовао сам оно што су економске и развојне шансе и потенцијали Србије. Разговарали смо и о политичкој и безбедностној ситуацији у нашем региону", рекао је Ђурић.

Додао је да је сматра да Холандија може да донесе Србији много у новим технологијама и у квалитету компанија које долате из те земље као и да је за Србију изузетно значајна холандска подршка на европском путу Србије.

"Ми за европски сто долазимо не са испруженом руком, већ као земља која се солидно, снажно и брзо развија и која може да игра веома значајну улогу у ширем региону, са једном здравом економијом, са људима који су оријентисани ка знању у науци, са вредноћом и посвећеношћу будућности", закључио је Ђурић.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи