Читај ми!

Протест у Зубином Потоку због скрнављења српских светиња

У Зубином Потоку одржан је протест Срба из те општине због вандалског понашања полиције која је између осталог пре неколико дана оскрнавила црквиште у селу Чешановиће.

Протестно окупљање почело је испред полицијске станице у Зубином Потоку, а онда су окупљени кренули у краћи протестни марш магистралним путем.

На челу колоне истакли су Крст и заставу СПЦ, до њих и средњовековну икону скинуту са објекта на оскрнављеном црквишту.

Повод за протест је и покушај узурпирања и присвајања цркве Свете Ане у Перковцу, као и цркве у селу Винарце код Косовске Митровице.

Житељи Зубиног Потока и околних села кажу да постоји основана сумња да се на подручју оскрнављеног црквишта крећу специјалне јединице и погранична полиција, те претпостављају да постоји веза са тим.

"Много је случајева пријављених у вези са скрнављењем наших светиња, али нико се за сада није о томе званично обратио и није реаговао. Знамо и да су две цркве у селу Винарце и у Доњем Стрмцу припојене, како кажу, католичкој цркви, што је апсолутно нереално. Ово јесте још један удар на српске светиње, а пре свега на српски народ који овде живи. Овим смо ми изразили незадовољство и показали да се овоме треба стати на пут. Оваква управа и оваква полицијска тортура нас не воде ничему", истиче Милија Бишевац, житељ Зубиног Потока.

Окупљањем испред полицијске станице житељи Зубиног Потока послали су поруку да немају поверење у органе реда.

"Безброј пута је пријављено полицијској станици у коју ми немамо поверења. Зато смо испред њихове установе изразили незадовољство. Косовска полиција да напокон узме учешће у чувању тих светиња, а не бензинских пумпи и неких небитних локација", каже Александар Перовић, учесник протеста.

У полицији кажу да се случај истражује и да су о овом случају испитани сведоци.

Епархија рашко-призренска, изразила је дубоку забринутост и жаљење поводом недавног скрнављења историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина на северу Косова и Метохије.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи