Читај ми!

Вучић са Гутерешом у Њујорку о геополитичким изазовима, КиМ и сарадњи

Председник Србије Александар Вучић састао се са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом у Њујорку. Вучић je разговарао и са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом и израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом. Председник Србије је доделио у Њујорку Орден српске заставе првог степена амбасадорки Жужани Хорват, сталној представници Мађарске при УН.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са генералним секретаром Уједињених нација (УН) Антониом Гутерешом са којим је разговарао о главним темама 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нације (УН), глобалним циљевима одрживог развоја и потреби за интензивирањем међународне сарадње и улоге УН у решавању нарастајућих изазова попут ратних сукоба, хуманитарне кризе, енергетске транзиције, климатских промена и борбе против сиромаштва и неједнакости.

Вучић је на Инстаграму навео да је саговорника детаљно упознао и са ситуацијом на АП Косово и Метохија, као и да је посебна тема била будућност коју сада "градимо за нове генерације, за младе људе који од свих нас с правом очекују највећу могућу одговорност и посвећеност решавању нарастајућих изазова".

"Разменили смо мишљења о заједничкој забринутости због ескалације ратних сукоба и њихових трајних последица у свим сферама глобалног поретка и изразио пуну подршку настојањима генералног секретара УН да се што пре успостави одржив и трајан мир међу свим сукобљеним странама", навео је Вучић.

Председник Вучић је додао је да је током разговора истакао спремност Србије да у свим напорима усмереним ка том циљу учествује уз пун допринос, као што је чинила и до сада.

Председник Вучић састао се и са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом у седишту Уједињених нација.

Вучић је на Инстаграму навео да је грчком премијеру пренео забринутост због свакодневног терора са којим се суочавају Срби на АП Косово и Метохија и захвалио му на досадашњој принципијелној подршци Грчке територијалном интегритету Србије, тражећи додатну потпору нашим напорима у циљу заштите српског становништва.

"Билатерална сарадња Србије и Грчке је на завидном нивоу, баш као и братски односи наша два народа. Настављамо заједнички рад на јачању и ширењу економских веза, као и на енергетском и инфраструктурном повезивању", закључио је Вучић.

Вучић и Нетанјаху о ситуацији на КиМ и у Израелу

Председник Србије разговарао је и са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је на састанку са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, на маргинама заседања 79. Генералне скупштине УН, разговарао о ситуацији у АП Косову и Метохији и у Израелу, као и о актуелним геополитичким дешавањима.

Вучић  је у објави на Инстаграму навео и да је са Нетанјахуом размотрио даљи развој билатералних односа.

Орден српске заставе првог реда сталној представници Мађарске при УН

Председник Вучић доделио је у Њујорку Орден српске заставе првог степена амбасадорки Жужани Хорват, сталној представници Мађарске при УН.

Указом председника Вучића, стална представница Мађарске при УН, одликована је за нарочите заслуге у развијању међународних односа и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Мађарске.

До сада је у Њујорку додељен Орден српске заставе првог степена сталном представнику Руске Федерације при УН Василију Небензји, као и двема заменицама сталног представника Руске Федерације у УН.

Председник Вучић ће касније присуствовати и пријему "Serbia Beyond Future" у организацији Сталне мисије Републике Србије при УН, који ће се одржати у седишту Уједињених нација.

Осим Вучића, на пријему ће говорити Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи