Читај ми!

Миливојевић: Председник у УН указао да треба спречити употребу силе зарад политичких интереса

Kаријeрни дипломата Зоран Миловојевић рекао је да је председник Србије на седници Генералне скупштине УН говорио на директан начин и да је указао на употребу силе у реализацији политичких циљева, као и на гажење међународног права. Јасна порука је и да нема одустајања од става о Косову и Метохији, истакао је Миливојевић.

Пандорина кутија није отворена гажењем територијалног интегритета Украјине, о којој данас говоре сви, док нико не сме да прича о Србији, поручио је председник Вучић синоћ у Генералној скупштини Уједињених нација и нагласио да се никад нећемо одрећи Косова и Метохије. 

Kаријeрни дипломата Зоран Миловојевић оценио је да је председник Вучић свој говор изнео на више него актуелну тему, а то је употреба силе у реализацији политичких циљева и гажење међународног права.

"Србија ни дан-данас није прихватила наметање политичких интереса на своју штету, али и на начин који је игнорисао и који је газио међународно право. И мислим да су то главне поруке из говора председника Вучића. Мислим да је био много директнији него прошле године“, навео је Миливојевић.

Оценио је у контексту ратова у Украјини и на Блиском истоку да је данас мир насушна потреба и сматра да то мишљење дели велика већина човечанства.

"Говор председника даје могућност и простор да се на аргументима који су изнети може бранити теза о потреби враћања поверења у Уједињене нације, враћање међународном праву и покушају да се постигне некакав светски консензус да се спречи злоупотреба или употреба силе великих сила за рачун остваривања политичких интереса“, рекао је Миливојевић.

Прокоментарисао је да је председник на крају говора послао поруку малим земљама да им је ово прилика да се освесте и да схвате до које мере то може ићи на нашем примеру.

Оно што је и за нас важно, како каже, је реафирмација положаја и става око Косова и Метохије.

"Јасна порука је да нема одустајања од тога. Подсетио је на Резолуцију 1244, подсетио на мандат и функцију Кејфора и Унмика и то на месту које је надлежно. Премо томе, ја бих рекао чак да је све речено на један директан начин“, каже Миливојевић.

Према његовим речима, није било ништа грубо речено, била је само истина и то материјална истина.

Када је реч о "прозивању западних сила“, истиче да су саме томе допринеле и моменат је да се на то укаже због опасности у којима се налази свет у овом тренутку, управо због понашања великих сила.

Разговор са Зораном Миливојевићем можете погледати у видеу на почетку текста.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи