Дачић одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић поручио је представнику Приштине Џељаљу Свечљи, на почетку свог обраћања на министарском састанку Берлинског процеса, да је Бриселски споразум остао мртво слово на папиру због непоштовања обавеза од стране Приштине.

Ивица Дачић је оповргао Свечљине тврдње да тзв. Косово предњачи у односу на остале земље у имплементацији међународних споразума, као и да је озбиљан партнер у борби против криминала и ирегуларних миграција, и подсетио да је Берлински процес уследио као резултат позитивне атмосфере која је створена у дијалогу Београда и Приштине потписивањем Бриселског споразума 2013. године.

"Ја сам тај споразум потписао у име Србије, Хашим Тачи у име Приштине, и Кетрин Ештон у име ЕУ, уз директну подршку тадашње канцеларке Ангеле Меркел и америчког државног секретара Хилари Клинтон. Морам да кажем да после десет година од почетка Берлинског процеса, 11 година од Бриселског споразума не бих могао да се сложим са констатацијом, чак бих могао рећи да је потпуно супротно од оног што сам чуо од представника Приштине, да је тзв. Косово на првом месту у спровођењу реформи", нагласио је Дачић.

Дачић је казао да је, што се тиче Бриселског споразума, он остао мртво слово на папиру. Истакао је да је тзв. Косово не само одбило да спроведе Бриселски споразум, него спроводи терор над српским народом.

"После 11 година није формирана Заједница српских општина за коју су гарантовале ЕУ, Ангела Меркел и Хилари Клинтон. Дошло је до слања специјалне полиције на север где живе искључиво Срби што није дозвољено споразумом са НАТО-ом, а што је договорено када смо Хашим Тачи, Кетрин Ештон и ја били у седишту НАТО. Српских полицајаца нема на северу, нема ни српских судија и тужиоца, али има хапшења Срба, забране српске робе, протеривања српских институција и органа", констатовао је Дачић.

Указао је да можда има судских поступака, али да нема ниједног против оних који су починили злочин над Србима. Подсетио је да за рањавање Срба није отворена ни једна истрага.

"Када је реч о црној рупи, добро знам да je цело Косово билo црна рупа организованог криминала када је ЕУ уводила визну либерализацију. Добро знам да је Немачка била против да се одобри визна либерализација”, подвукао је Дачић.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи