Бивши полицајац у Призрену негирао наводе да је починио ратни злочин

Бивши припадник МУП-а Србије Шаћир Лутвија изјаснио се да се не осећа кривим за оптужбе, да је током сукоба на КиМ, починио ратни злочин у Призрену, за шта га оптужује тужилаштво у Приштини.

У Основном суду у Приштини Лутвија из села Крстац код Драгаша, данас је први пут изведен пред судију, након што је у октобру прошле године ухапшен, и скоро годину дана провео у затвору Грдовац код Подујева.

“Уопште се не осећам кривим, нисам учествовао у овим догађајима и све је ово лаж”, рекао је Литвија у одговру на питање судије Кујтима Краснићија, да ли се осећа кривим по наводима оптужнице.

Њоме га тужилаштво терети да је у периоду 1998 - 1999. године, у Призрену, током рата на Косову, појединачно и у саизвршилаштву са другим лицима полицијских снага полицијске станице у Призрену, док је био мобилисан, униформисан и наоружан, прекршио правила међународног права.

Лутвија је наводно “применио репресивне мере убиства, хапшења, премлаћивања, малтретирања и нечовечног поступања”.

“Постоји добро основана сумња да је у саизвршилаштву извршио кривично дело ‘ратни злочин против цивилног становништва’", подвлачи се у оптужници.

Бранилац Шаћира Лутвије адвокатица Јована Филиповић истиче да њен брањеник није особа која је одговорна за злочине наведене у оптужници, додајући да је у то време у станици полиције у Призрену био активан још један полицајац са белегом на лицу, што је главни детаљ по коме су оштећени идентификовали ухапшеног као осумњичену особу.

“Оно што сада могу да кажем је да су сведоци идентификовали осумњиченог на основу тачке (младежа) на лицу. А шта ћемо ако био још један полицајац са тачком. Шта ћемо ако доставимо фотографију полицајаца који су радили у Призрену и утврдимо да је још неко имао тачку, која много ближе одговара опису у односу на овде осумњиченог. Да ли ће се онда испоштовати претпоставка невиности и да је оптужница подигнута против једног невиног лица. То је оно што сви ми морамо да имамо у виду, јер су сви севодици и на фогоирафијама идентификивали Шаћу само по младежу”, прецизирала је Филиповићева.

И Адис Лутвија, син оптуженог, истиче да су његовог оца заменили са другим полицајцем у Призрену из тог времена који је на лицу имао младеж.

“Постоји могућност да је мој отац замењен са другим човеком који је иначе био инспектор у Призрену, и који сличи изгледу који они описују, а мог оца су препознали по белегу и брковима”, рекао је Адис.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи