Читај ми!

Вучић: Сада је потпуно јасно да Курти жели прогон Срба, обратићу се јавности у року од 72 сата

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанака са Мирославом Лајчаком и Кристофером Хилом, да ће се обратити у року од 72 часа и да је сада потпуно јасно да Аљбин Курти жели уништење и прогон српског народа.

Председник Вучић састао се данас са европским посредником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и амбасадором САД Кристофером Хилом.

Најавио је да ће се у наредна 72 сата обратити јавности и да ће говорити о ономе што Србија захтева, због суштинског и бруталног напада на српско становништво на северу Косова и Метохије, шта је то што међународна заједница није испунила и шта је то што Србија тражи.

Треба очекивати, додао је, да ће током октобра изаћи и пред Народну скупштину са далекосежним предлозима.

Сада је потпуно јасно да Аљбин Курти жели уништење и прогон српског народа, истакао је Вучић.

"Морамо да се боримо за позицију Србије у свету, да тражимо савезнике. Радићемо на том плану и по том питању све што је могуће, али сада нам је потпуно јасно да Курти жели уништење српског народа и прогон српског народа и мислим да то није само нама јасно, већ и свима другима", рекао је Вучић.

Напоменуо је и да ће имати много битних састанака.

"Када укинете 5.800 радних места и када људи више не могу ни да се венчају, ни да се разводе, не могу да добију потврду да им је мајка, отац или дете преминуло, када не могу да обављају ништа од онога што свако у савременом свету може, само захваљујући илегалним, криминалмим и противзаконитим одликама Аљбина Куртија, а да при свему томе из Европе и Квинте дођу само речи осуде, а на делу се ништа не види, онда ма колико су вам везане руке, ма колико се налазите у тешкој позицији још од 2008. године, па и пре тога, морате да предузимате радње које ће да воде или враћању одређених права, што би се назвало status quo ante, или да кажете да нисте у стању да заштитите и сачувате свој народ", рекао је Вучић.

Поручио је да "немамо право да кажемо ово друго, јер смо везани и Уставом Републике Србије и резултатима дијалога и споразума који су потписани".

"Са озбиљним мерама и озбиљним стварима обратићемо вам се у року од 72 сата", поновио је Вучић.

Нагласио је да је Србија увек за дијалог и да је он спреман и данас да иде да разговара са Куртијем и да има дијалог у Бриселу.

"Али Србија није спремна, и као што сам већ безброј пута рекао, неће дозволити погром и прогон свог становништва, а сасвим је јасно да је једини циљ Куртијеве власти", напоменуо је председник Србије.

Вучић се раније данас састао са Мирославом Лајчаком, специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

Председник Вучић и представник ЕУ Мирослав Лајчак састали су се у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Лајчак је претходно у понедељак најавио, након боравка у Приштини, да ће посетити Београд како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" две стране.

Премијер  Милош Вучевић је у најави Лајчакове посете Београду истакао да се врло брзо очекује и састанак у Бриселу, као и то да ће се тада чути конкретније ствари о поступцима Приштине.

Вучић је крајем августа у разговору са Лајчаком у Прагу, на маргинама Форума ГЛОБСЕЦ, затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица, не само у осуди најновијег насиља Приштине на КиМ, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

Последњи састанак главних преговарача одржан је у Бриселу 2. јуна, а 26. јуна одржан је и сусрет на највишем нивоу, али тада није дошло до састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Високи представник ЕУ за спољну политику и бебедност Жозеп Борељ рекао је тада да Приштина није била спремна за трилатерални састанак у оквиру дијалога и да је поставила три услова, а да је са друге стране Београд био спреман за разговор.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару