Читај ми!

Гујон упутио протестно писмо турској националној ТВ због серије о Насеру Орићу

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон реаговао је протестним писмом упућеним главном уреднику турске националне телевизије (ТРТ) због најаве емитовања серије о Насеру Орићу.

Арно Гујон је у писму турској редакцији изразио сумњу да је Насер Орић у овој серији приказан као херој, што се може закључити на основу садржаја званичног спота који најављује тај програм и објављен је на дигиталним платформама, саопштила је Канцеларија.

"Надамо се да то није случај и да ова серија приказује и ратне злочине, које су Орићеве снаге починиле током грађанског рата у Босни и Херцеговини. Пошто постоје јасне индиције да то није тако, упутио сам молбу главном уреднику да се отклоне евентуални пропусти, и проследио листу свих Насерових злочина и жртава током рата у БиХ", рекао је он.

Гујон истиче да је било важно реаговати на све потенцијалне неистине које су приказане у серији пре њеног емитовања, како би се турској продукцији дало довољно времена да евентуалне недостаке у историјском наративу серије исправи.

"То дугујемо породицама свих Орићевих жртава које су страдале од његових паравојних једница у рату у Босни од 1992. до 1995. године. Не смемо заборавити један од најкрвавијих масакара под Орићевом командом у источној Босни, који се догодио на Бадње вече 1993. године када је убијено 49 цивила у селу Кравица, недалеко од Братунца у Републици Српској", каже Гујон.

Канцеларија за јавну и културну дипломатију, како Гујон закључује, пратиће и увек реаговати на покушаје прекрајања историје и величања осведочених ратних злочинаца, какав је Насер Орић.

петак, 06. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару