Отворена Европска кућа у Београду

У Београду је свечано отворена "Европска кућа", а шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је поручио да се на овај начин отварају врата многим могућностима и разменама идеја о томе како да се заједно изгради боља европска будућност.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је истакао да се сада под једним кровом могу прославити све разлике у духу међусобног поштовања и додао да ће ово бити место које ће живети кроз различите иницијативе и на коме ће моћи да се разговара о ЕУ, толеранцији, вредности демократије и да се прослави заједничко партнерство на путу ка Еврпској унији. 

Рекао је да ће Европске куће бити отворене широм Србије, те да ће њихове канцеларије у Новом Саду и Нишу бити претворене у Европске куће, а планира се отварање и у Крагујевцу и Новом Пазару. 

"Пролазимо кроз тешка времена, али такође знамо да пролазимо кроз времена у којима је приступање Европској унији поново постало велики приоритет за ЕУ. Пошто председница Урсула фон дер Лајен сада окупља свој тим, након што ју је потврдио парламент, она је најавила да ће именовати комесара који ће бити у потпуности посвећен проширењу", навео је Жиофре. 

Подсетио је и на План раста за Западни Балкан у вредности од шест милијарди евра.

Изразио је наду да ће Европска кућа у Београду моћи да допринесе процесу да се подстакне дијалог, разумевање, као и да жели да се у њој одвијају филмске пројекције и дискусије које уважавају различита мишљења.

"Хајде да наставимо да се окупљамо, да учимо, да растемо заједно. Нека нам на том путу помогне ова Европа кућа коју данас отварамо. Заједно смо јачи и бољи", поручио је Жиофре.

Мишчевић: Следеће недеље панел о процесу ЕУ интеграција

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић рекла је да ће Европска кућа бити од користи за грађане, да ће се у њој учити нове вештине, те најавила да ће већ наредне недеље бити одржан панел на коме ће се разговарати о озбиљним темама и процесу европских интеграција и политици проширења.

"Пробаћемо да нађемо одговоре на нека питања и тиме, надам се, убрзамо и пут Србије ка чланству у ЕУ", рекла је Мишчевићева.

Како се наводи на сајту evropskakuca.rs, на овом месту могу да се добију корисне информације о Европској унији, али и о томе како грађани могу да учествујету у различитим активностима у области иновација, образовања, културе, економије, спорта и младих.

Европска кућа посвећена је јачању веза између Србије и Европске уније, а разноврсним активностима и програмима, промовише се међусобно разумевање, деле се заједничке вредности и јача сарадња.

Наводи се и да је визија Европске куће да постане место где грађани Србије заједнички и активно учествују у изградњи европске будућности земље, као и да се подстакне отворени дијалог и размена идеја и појача сарадња Србије и Европске уније, стварајући простор за друштво које дели заједничке вредности и циљеве.

среда, 04. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару