Вучић разговорао са тужиоцем Брамерцом: Континуирана сарадња Србије и Механизма

Председник Србије Александар Вучић саопштио је, после састанка с главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом, да Србија и Механизам немају отворених питања и да је сарадња континуирана.

"Истовремено, постоји потреба за бољом координацијом када је реч о регионалној сарадњи на питањима несталих, подизању оптужница и процесуирању ратних злочина", написао је председник Вучић на Фејсбуку.

 Вучић је навео да је имао "коректан и отворен разговор са тужиоцем Брамерцом о сарадњи Србије са Механизмом за међународне кривичне судове, резултатима Националне стратегије за кажњавање ратних злочина, расветљавању судбине несталих, као и о правосудној сарадњи у региону по овим темама".

"Поновио сам да наша земља одговорно приступа, како раду са Механизмом, тако и кажњавању ратних злочина пред домаћим законодавством, јер је правда за све жртве важан део пута региона ка помирењу и бољој будућности за све наше грађане", саопштио је председник Србије.

Поповић: Кажњавање ратних злочина кључно за нормализацију односа на Западном Балкану

Министарка правде Маја Поповић је на састанку са Брамерцом, истакла да су правосудни органи Србије окончали велики број поступака за ратне злочине, што је најбољи доказ да Београд води одговорну политику, која је предуслов стабилности на простору овог дела Европе.

Поповић је са Брамерцом разговарала о наставку сарадње Србије и Механизма, а разматрали су и питања статуса процесуирања ратних злочина и регионалне правосудне сарадње у тим предметима, саопштено је из Министарства правде.

Она је указала да је кажњавање ратних злочина и остваривање правде од кључног значаја за нормализацију односа и изградњу поверења на Западном Балкану.

Током разговора указано је и на потребу напретка регионалне сарадње по питању расветљавања судбине несталих лица, док је посебно наглашена неопходност једнаког приступа процесуирању одговорних лица, без обзира из ког дела некадашње Југославије долазе.

Састанку су присуствовали и председник Комисија за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић и помоћник министарке правде Владимир Винш.

среда, 04. септембар 2024.
36° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару